Припинення транзиту російського газу дозволить Україні зіскочити з російської газової голки- експерт

14 авг, 15:09

Політолог, директор Центру суспільно-інформаційних технологій «Форум» Валерій Димов вважає, що заборона транзиту російського газу територією України та прийняття закону про ГТС дасть змогу Україні стати частиною європейської енергетичної системи та зіскочити із російської газової голки.

«Запровадження Україною санкцій щодо Росії на припинення транзиту російського газу територією України спонукатиме пришвидшити переговори у трикутнику Україна-Росія-ЄС щодо зміни контрактів на поставки російського газу та дозволить закуповувати газ на українсько-російському кордоні», - сказав він.

«За цих умов Україна буде транзитувати вже європейський газ та зможе купувати його вже у європейських компаній. Це буде вагомий крок на шляху до зменшення енергетичної залежності України від примх Кремля», - наголосив він.

За словами експерта, ні північний потік, ні інші газопроводи в обхід України не дозволять забезпечити транспортування необхідних обсягів газу до країн ЄС. «В умовах, коли взимку треба буде забезпечити транспортування необхідних обсягів, «Газпром» змушений буде погодитися на будь-які умови», - підкреслив він.

Експерт також додав, що питання «ненадійності» України як транзитера, зняте прийняттям закону про ГТС. «Тепер європейські компанії зможуть створювати спільні компанії з управління ГТС, не переймаючись питанням побудови південного потоку чи інших способів транспортування газу в обхід України», - зазначив Димов.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185220.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua