Зміни щодо оподаткування процентів

14 авг, 15:33

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві інформує, що з 03 серпня 2014 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» від 4 липня 2014 року N 1588-VII, відповідно до якого в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку включається, зокрема, дохід у вигляді процентів, який оподатковується за ставкою 15 відсотків.

Разом з тим, зазначена ставка податку застосовується до доходів у вигляді: процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку; процентного або дисконтного доходу за ощадними (депозитними) сертифікатами; процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці; плати (відсотка), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки; доходу, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону; доходу за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону; доходу у вигляді відсотків (дисконту), отриманого власником облігацій від їх емітента відповідно до закону; доходу за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю.

При цьому, слід зазначити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Не включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника і сума доходів, отриманих таким платником податку у вигляді процентів, що нараховані на цінні папери, емітовані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику та на боргові зобов'язання Національного банку України.

Водночас, податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

Податкові агенти (банки, кредитні спілки), які нараховують доходи у вигляді процентів, будуть відображати загальну суму нарахованих у звітному податковому періоді доходів та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не буде зазначатися інформація про суми окремого банківського вкладного (депозитного) або поточного рахунку, ощадного (депозитного) сертифіката, вкладу (депозиту) члена кредитної спілки у кредитній спілці, суми нарахованих процентів, а також відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані такі доходи.

Однак, оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у підпункті 170.4.1 Податкового кодексу України, здійснюється у загальному порядку.

Одночасно, слід відмітити, що податок, нарахований (утриманий) податковим агентом з доходів у вигляді процентів, нарахованих на поточний або вкладний (депозитний) банківський рахунок, ощадний (депозитний) сертифікат, вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці за період з 1 липня 2014 року до набрання чинності цим Законом, підлягає анулюванню і не сплачується до бюджету. Інформація щодо сум таких доходів і податків не зазначається податковим агентом у податковому розрахунку за формою 1-ДФ.

Також, фізичні особи, яким у період з 1 липня 2014 року до набрання чинності цим Законом нараховані доходи, у вигляді процентів, звільняються від обов'язку декларування таких доходів і сплати з них податку.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185226.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua