Оподаткування дивідендів

14 авг, 15:34

Закон України від 04.07.2014 року № 1588-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» (далі – Закон №1588), вніс зміни, зокрема до оподаткування пасивних доходів фізичних осіб: процентів, дивідендів, інвестиційного прибутку. Зазначені зміни набрали чинності з 1 серпня 2014 року.

Відтак, податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь дивідендів, крім випадків, зазначених у підпункті 165.1.18 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), є емітент корпоративних прав або за його дорученням інша особа, яка здійснює таке нарахування.

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, включаючи того, який сплачує податок на прибуток підприємств у спосіб, відмінний від загального, тобто є суб’єктом спрощеної системи оподаткування, або звільнений від сплати такого податку з будь-яких підстав, є податковим агентом під час нарахування дивідендів.

Дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з підпунктом 153.3.7 пункту 153.3 статті 153 ПКУ, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, та оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, визначеною у пункті 167.2 статті 167 ПКУ, тобто за ставкою податку, що становить 5 відсотків бази оподаткування.

Доходи, зазначені в цьому пункті, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ", що становить 5 відсотків бази оподаткування.

З метою оподаткування доходів у вигляді дивідендів з іноземним джерелом нарахування або нарахованих нерезидентами  застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 5% .

Разом з тим, Законом № 1588 -VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» внесено зміни до Бюджетного кодексу України, згідно з яким податок на доходи фізичних осіб, який буде утримуватись з процентів,  нарахованих на банківські вклади (депозити), перераховуватиметься до Державного бюджету, з якого через систему міжбюджетних трансфертів та дотацій буде перерозподілятися між місцевими бюджетами всіх рівнів (зміна до статті 29, 65, 66 Бюджетного кодексу).

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185227.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua