Поняття «незалежна експертиза» і її різновиди

15 авг, 11:37

 

Незалежна експертиза – це дослідження, для проведення яких, необхідно володіти професійними знаннями та практичними навичками в галузі науки та техніки, які можна отримати шляхом навчання або професійного досвіду. Їх має бути достатньо для дачі відповідей, що можуть виникнути у різних сферах життєдіяльності людини. Поняття «незалежна експертиза» має на увазі безліч видів експертиз (судова, почеркознавча, технічна, медична, будівельна та інші). Вибір типу незалежної експертизи обов’язково регулює процесуальне законодавство.

 

Товарознавча експертиза – це дослідження споживчих властивостей товарів. Проводиться подібне дослідження з метою визначення реальної вартості товару, виявлення недоліків та причин їх появи. Судячи зі зростаючої кількості позовів, які обґрунтовуються захистом прав споживачів можна казати про актуальність проведення цього дослідження незалежно від виробників чи продавців товарів народного споживання.

 

Товари, які підлягають контролю та проведенню експертизи – це речі та обладнання з якими ми зустрічаємося кожного дня (побутова техніка, одяг, взуття, меблі, посуд, зв’язок та інше).

 

Під час виконання експертних дій спеціаліст визначає чи має товар недоліки та чи можна вважати їх істотними, коли вони з’явилися (при виготовленні, зберіганні, транспортуванні, експлуатації) та чи відповідають умови виготовлення товарів встановленим стандартам.

 

Економічна експертиза – це дослідження документації бухгалтерського, податкового обліку та звітності, а також економічної діяльності підприємств. Головна мета проведення дослідження – це встановлення обґрунтованості висновків актів перевірок, завірених документально, позовів, претензій, заперечень, цільового витрачення бюджетних коштів, оформлення банківських операцій та інше.

 

Економічна експертиза досліджує насамперед документи податкового та бухгалтерського обліку, які містять відомості про вирішення поставлених питань. До цих документів відносяться прибуткові та видаткові накладні, звіти осіб, які несуть матеріальну відповідальність, ордери, картки складського обліку, матеріали інвентаризації, платіжні доручення і вимоги, касові книжки, акти ревізій, наряди, табелі, акти приймання виконаної роботи, трудові узгодження, платіжні відомості щодо проведення розрахунків, виписки з банків та інше.

 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185264.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua