Нюанси оподаткування страхової виплати за договором довгострокового страхування життя

18 авг, 17:05

 

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, що відповідно до підпункту 14.1.52 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України договір довгострокового страхування життя – це договір страхування життя строком на п’ять і більше років, який передбачає страхову виплату одноразово або у вигляді ануїтету, якщо застрахована особа дожила до закінчення терміну дії договору страхування чи події, передбаченої у договорі страхування, або досягла віку, визначеного договором. Такий договір не може передбачати часткових виплат протягом перших п’яти років його дії, крім тих, що здійснюються у разі настання страхових випадків, пов’язаних із смертю чи хворобою застрахованої особи або нещасним випадком, що призвело до встановлення застрахованій особі інвалідності I або ІІ групи чи встановлення інвалідності особі, яка не досягла вісімнадцятирічного віку. При цьому платник податку – роботодавець не може бути вигодонабувачем за такими договорами страхування життя.

Згідно з підпунктом 170.8.2 пункту 170.8 статті 170 Податкового кодексу України податковий агент утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок за ставками, визначеними у пункті 167.1 статті 167 Податкового кодексу України з 60 відсотків суми одноразової страхової виплати за договором довгострокового страхування життя у разі досягнення застрахованою особою певного віку, обмовленого у такому страховому договорі, чи її доживання до закінчення строку такого договору.

Зокрема, якщо вигодонабувач є страхувальником за договором, оподаткуванню підлягає величина перевищення страхової виплати над сумою внесених страхових платежів за правилами оподаткуваннядоходів від розміщення коштів на депозитних рахунках.

 

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185354.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua