Порядок обчислення сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних та юридичних осіб

28 авг, 08:04

  ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві повідомляє, відповідно до підпункту 265.7.5. пункту 265.7 статті 265 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податку – ЮО самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.
      Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.
      Водночас, згідно підпункту 265.7 1 пункту 265.7 статті 265 ПКУ обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності ФО, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості у такому порядку:
     а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється виходячи із бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпункту ”а” або ”б” підпункту 265.4.1 пункту 265.4 статті 265, та відповідної ставки податку;
      б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного виду, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпункту ”а” або ”б” підпункту 265.4.1 пункту 265.4 статті 265, та відповідної ставки податку;
      в) за наявності власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпункту ”в” підпункту 265.4.1 пункту 265.4 статті 265, та відповідної ставки податку;
      г) сума податку, обчислена з урахуванням пп. 2 і 3 цього підпункту, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги житлової площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.
           Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості податок сплачується ФО-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику після отримання інформації про виникнення права власності на такий об’єкт.
       Пунктом 265.8 статті 265 ПКУ визначено порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування податком.
      У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.
      Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/185690.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua