Відображаємо у звітності підприємства з єдиного податку отриманий аванс та його повернення після розірвання договору

16 сен, 11:47

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що доходом платника єдиного податку - юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, а також вартість безоплатно отриманих товарів, робіт чи послуг, та інш.
Разом з тим, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів, робіт чи послуг. Для платника єдиного податку – юридичної особи датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.
Для юридичних осіб – єдинників датою отримання доходу також є дата відвантаження товарів (виконання робіт, надання послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.
Облік доходів та витрат підприємства – "спрощенці" ведуть на підставі даних спрощеного бухгалтерського обліку.
Разом з тим, до складу доходу не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.
Отже, якщо зарахування та повернення авансу, відбулося в одному звітному періоді та за умови розірвання договору, то такі кошти не включаються до складу доходу юридичної особи - платника єдиного податку.
У разі якщо повернення коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) за товари (роботи, послуги), відбулося в іншому податковому періоді, платник єдиного податку повинен включити такий аванс до складу доходу у звітному періоді, в якому відбулося зарахування вказаних коштів, та здійснити перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбулось їх повернення. Такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи або уточнення показників у складі звітної податкової декларації платника єдиного податку – юридичної особи за наступний податковий період разом з якою заповнюється розрахунок податкового зобов’язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ Міндоходів м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/186377.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua