Оподаткування ПДВ операцій з надання послуг, які надаються банком міжнародними платіжними системами

17 сен, 12:34

Нагадуємо, що підпунктом 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу України (далі за текстом – Кодекс) визначено, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу (у тому числі пенсійного), управління коштами та цінними паперами (корпоративними правами та деривативами), доручення, надання, управління і відступлення прав вимоги за фінансовими кредитами фінансових установ, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства. Перелік послуг з розрахунково-касового обслуговування визначається Національним банком України за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.
Перелік типових операцій з розрахунково-касового обслуговування, які відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Кодексу не є об’єктом оподаткування (далі – Перелік), затверджено постановою Правління Національного банку України від 15 листопада 2011 року N 400 та погоджено з Державної податковою службою України.
Відповідно до підпункту 6.6 пункту 6 Переліку до операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не є об’єктом оподаткування, віднесено послуги платіжних систем з використанням спеціальних платіжних засобів.
При цьому банківські установи, крім послуг платіжних систем під час здійснення розрахунково-касових операцій, оплачують відповідно до Правил платіжних систем Visa та MasterCard інші послуги, у тому числі послуги комплекс онлайн-продуктів, який надає можливість розробляти стратегії боротьби з випадками шахрайства.
Такі послуги за своєю суттю не належать до послуг, що не є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 196.1.5 пункту 196.1 статті 196 розділу V Кодексу, та не зазначені у Переліку.
Таким чином, операції з надання послуг під час здійснення розрахунково-касових операцій, які надаються банкам міжнародними платіжними системами (Visa, MasterCard) з використання спеціальних платіжних засобів, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість. Водночас інші послуги (крім роялті), що постачаються нерезидентами на митній території України чи місце постачання яких визначено на митній території України, прямо не пов’язані з переказом коштів, є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.
Зазначена інформація міститься в листі Державної фіскальної служби України від 19.08.2014 року № 1961/6/99-99-19-03-02-15.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ Міндоходів м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/186434.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua