Уряд безпідставно відмовляється запроваджувати електронні акцизи

23 сен, 11:58

Уряд своїми ініціативами посилює фіскальний тиск на бізнес і на населення, порушуючи таким чином головний принцип розвитку економіки – сприяти високій платоспроможності  ринку. Таке, коментуючи відмову КМУ запроваджувати електронні акцизи, заявив співголова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Від імені ділової спільноти президент УСПП також висловив рішучий протест проти запланованого чергового підвищення вартості акцизів. «Згідно з даними європейської статистики, за рівнем доходів і платоспроможності громадян Україна, з-поміж 40 країн Європи, посіла передостаннє місце,  після нас – лише Молдова. Кожен крок, який погіршує цю ситуацію,   наближає нашу економіку до стагнації. Тому ми категорично проти підвищення акцизних ставок», – заявив народний депутат.

За його словами, уряд відкинув пропозицію відмовитися від стандартних акцизних марок і перейти на електронні, які дають можливість жорстко контролювати продукцію –з конвеєра до споживача, заявив А.Кінах.

Президент УСПП наголосив, що ініціатива запровадити електронні акцизні марки надійшла саме від бізнесу, який працює у секторі підакцизної продукції.  За його словами, підприємці завжди зацікавлені у розширенні бази оподаткування, адже це дає змогу зменшити тиск на тих, хто працює прозоро. «За рахунок інвестицій і приватного капіталу були відпрацьовані техніко-економічні обґрунтування, проектна документація і навіть обладнання для системи електронних акцизних марок. Але уряд проігнорував цю пропозицію.   Але ми будемо жорстко протидіяти спробам підвищення акцизних ставок, якщо воно не відбуватися одночасно з антикорупційними заходами і виведенням з тіні економіки», – заявив Кінах.

За словами депутата, акцизна ставка на алкогольну і тютюнову зросла в рази, а вартість самої продукції за останні два-три роки на 40-70%. «Неправильно порівнювати вітчизняні та європейські акцизи. Адже це порівняння доречно було б робити виключно за умови однакового рівня доходів і платоспроможності громадян. Коли в Україні середня зарплатня 3600-3800 грн на місяць, це по нинішньому курсу трохи більше ніж 200 доларів, а середня зарплатня в держава ЄС коливається в межах 2000 тисяч євро». За словами президента УСПП, кожен крок, який посилює фіскальний тиск на громадян, поглиблює стагнацію і соціальну напругу у суспільстві. Відтак реформи Кабінету Міністрів мають бути спрямовані на покращення бізнес-клімату та модернізацію економіки, а не на витискання з бізнесу та населення грошей у бюджет.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/186649.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua