Добровольчий мобільний шпиталь може врятувати 97 % поранених бійців

15 окт, 14:29

“30% поранених бійців  в зоні АТО помирають через ненадання вчасної кваліфікованої медичної допомоги, оскільки польові шпиталі та лікарні знаходяться занадто далеко від першої лінії фронту, і тому так звана “золота година”, протягом якої необхідно негайно доправити пораненого до  лікарні чи операційної, не витримується”, – повідомив на брифінгу в Українському  кризовому медіа-центрі Геннадій Друзенко, Голова наглядової ради проекту «Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова». За словами Друзенка, концепція добровольчого медичного шпиталю є адаптацією американської системи MASH (Mobile Army Surgical Hospital). Запровадження MASH в армії США дозволило досягнути 97% порятунку поранених в зоні бойових дій, саме завдяки близькістю кваліфікованої медичної допомоги  до лінії фронту.

Основними характеристиками таких мобільних медичних бригад є те, що їх можна розміщувати в 30-50 км від передової, такі фронтові шпиталі розгортаються за 30 хвилин, не потребують особливих  зусиль для монтажу, швидкість руху такої «чудо-системи» – 50 км/годину, прийом поранених можна здійснювати із 80-кілометрової зони боїв.  Головна цінність шпиталю полягає в тому, що за умови наявності 3-х повноцінних медичних бригад можна оперувати до 10 людей за годину.

Мобільний польовий шпиталь складається із сортувального модулю, операційної, перев’язувальної, модулю реанімації та палатки особового складу. До медичної роти входять: лікар-офтальмолог, лікар-терапевт, хірурги, лікарі-реаніматологи, сортувальна рота, якою здійснюється сортування поранених за профілем лікарів, сестри загального профілю та охорона. Оснащення складається із складних конструкцій, які стають придатними для функціонування за 3-5 хвилини та дозволяють розміщувати до 20 прооперованих та мають 5 реанімаційних місць.

Така мобільна бригада оснащена мобільною операційною, маніпуляційно-перев’язочною та евакуаційним транспортом (позашляховиком). Повна автономія шпиталю забезпечується  дизельною електростанцією та малогабаритною буровою установкою для артезіанських свердловин, а також паливною системою.

За словами Друзенка, повна вартість  мобільного шпиталю за американським зразком – 80 млн. гривень, але задача волонтерів – створити бюджетний варіант. Так коштами благодійників за 160 тисяч гривень було відремонтовано евакуаційний транспорт (УРАЛ), ще 250 тисяч гривень було витрачено на оснащення такої системи.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/187422.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua