Особливості оподаткування та декларування спадщини

20 окт, 17:08

 

Хто і скільки має сплатити державі, отримавши спадщину?

 

Державна податкова інспекція у Голосіївському районі звертає Вашу увагу на те, що відповідно вітчизняного законодавства при оподаткуванні спадщини можуть застосовуватися три ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, ставка 5%, а також 15% або 17%.

Право на застосування нульової ставки мають:

- члени сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, батьки та діти, у   тому числі усиновлені), які успадковують будь-яку власність;

- особа інвалід І групи або особа, яка має статус дитини сироти або, дитини позбавленої батьківського піклування, якщо успадковується нерухоме майно, рухоме майно, сума страхового відшкодування;

- дитина інвалід, яка успадковує нерухоме або рухоме майно.

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Тобто всі члени сім’ї, які не є батьками, чоловіком або дружиною чи дітьми (в тому числі всиновленими), при отриманні спадщини мають сплатити до державної скарбниці 5% податку на доходи фізичних осіб.

Якщо ж спадщину чи подарунок отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку буде становити 15 або 17%.

Громадяни, які одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, котрий оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини чи подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Всі інші громадяни, які отримали спадщину чи подарунок, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня наступного року за тим, у якому отримано дохід у вигляді спадщини-подарунка та до 1 серпня сплатити з таких доходів відповідну суму податку.

Мешканцям Голосіївського району слід звертатися до Центру обслуговування платників ДПІ у Голосіївському районі ГУ Міндоходів у м. Києві, що знаходиться за адресою: вул. Жилянська, 23. Телефон для консультації: 591-61-77.

 

ДПІ у Голосіївському районі

ГУ Міндоходів у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/187566.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua