Валютно-курсова політика має бути передбачуваною

06 ноя, 13:12

Промисловці і підприємці вважають за необхідне застосувати  рішучі дії для початку системної роботи з врегулювання ситуації з нормалізації курсу гривні, стабілізації  на валютному ринку. Щонайперше, на думку експертів та ділової спільноти, валютна політика Національного банку зазнає поразок через неузгодженість дій з Кабінетом Міністрів України,  через відсутність чіткого плану врегулювання ситуації. «Очевидно, що політика з врегулювання курсу не має чіткого планування, вона схожа на низку ситуативних рішень, не пов’язаних між собою продуманим та узгодженим планом дій. Це тягне за собою подальше зростання цін, а з ним – падіння попиту, платоспроможності населення, охолодження внутрішнього ринку. НБУ та уряд мають докласти максимальних зусиль, щоб не допустити цього», – вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

На його думку, якомога швидше треба проаналізувати помилки,  допущені керівництвом НБУ, врахувати думки  експертів та підприємців –  учасників експортно-імпортних ринків  щодо стабілізації грошової політики. «Вона має бути зрозумілою, планованою, прозорою, щоб підприємці могли планувати середньострокові, довгострокові дії. Економіка не може жити сьогоднішнім днем, тим паче, що попереду –  затвердження державного бюджету, і досі невідомо, який у нього буде закладено курс», – заявив президент УСПП.

10 листопада відбудеться зустріч експертів, представників бізнесу з керівництвом Національного банку, під час якої сторони планують обмінятися аргументами та зауваженнями щодо нинішньої валютної політики держави. «Коливання валютного курсу дуже серйозно віддзеркалюються на економічній, соціальній ситуації. У разі подальшої малоефективної монетарної, валютно-курсової  політики відбудеться ланцюгова реакція. Все ускладнює ще й напружена політична ситуація в країні. Неоголошена війна підриває довіру населення до можливості держави захистити інтереси людей, знижує віру інвесторів у вигідність співпраці з Україною», – заявив Анатолій Кінах. 

На його думку, держава має таким чином сформулювати свою грошову політику, щоб стимулювати економічну діяльність, а не пригнічувати її. Необхідно домогтися позитивних змін в кредитуванні реального сектора  економіки, жорстко контролювати дії  комерційних банків, не допускаючи спекуляцій. «НБУ спільно ж Кабміном і парламентом мають ухвалити спільний план дій зі стабілізації валютно-курсової політики,  недопущення неконтрольованої девальвації гривні», – заявив президент УСПП.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/188203.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua