Пост-реліз спільної прес-конференції Міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки та Генерального директора ДП «Укрспирт» Михайла Лабутіна, присвячена блокуванню роботи державних підприємств.

11 ноя, 13:08

10 жовтня о 14:00 відбулася прес-конференція присвячена проблемі блокування державних підприємств. Зі слів Міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки можна зробити висновок, що такі державні відомства як Генеральна прокуратура України, Міністерство внутрішніх справа та Державна фіскальна служба за однаковим шаблоном втручаються у роботу усіх важливих для продовольчої безпеки державних підприємств.

Так, менеджмент ДП «Укрспирт», Державної продовольчо-зернової  корпорації України, ДП «АртемСіль» та багатьох інших підприємств, що забезпечують сьогодні продовольчу безпеку країни, отримали однакові звинувачення у розкраданні у один і той же період (квітень-червень 2014 року). Ідентичність підходу дозволяє говорити про певну «схему тиску» з метою дискредитувати діяльність та змінити чинне керівництво згаданих підприємств.

Дискредитація ДП «Укрспирт» наразі не вдається, оскільки усі основні фінансово-економічні показники, незважаючи на анексію Криму та проблеми на Сході, демонструють стабільне зростання.

За підсумками роботи ДП «Укрспирт» у ІІ та ІІІ кварталах поточного року отримано чистого прибутку в сумі 88,9 млн. грн. (І та ІІІ квартали 2013 року – 15,8 млн. прибутку).

Зростання суми чистого прибутку ДП «Укрспирт» дозволило збільшити надходження до бюджету, а саме – розрахункова сума  відрахувань до бюджету частини прибутку держпідприємства, що нараховуються за певною ставкою на чистий прибуток,  у II та III кварталах  2014 року,  склала  27,7 млн. грн., проти 2,4 млн. грн. у аналогічному  періоді 2013 року, тобто збільшилася більш ніж у 11 разів.

Загальна сума перерахувань до бюджету за  П та Ш квартали 2014 року  склала  119,5  млн. грн., що на  48,8 %  або на 39,3 млн. грн. перевищує показник ІІ та ІІІ кварталу 2013 року.

Незважаючи на це, Державна фіскальна служба проводить обшуки головного офісу ДП «Укрспирт», блокує випуск біоетанолу та продукції з технічного спирту, але вже близько місяця бездіяльна стосовно рейдерського захоплення та нелегального випуску спирту на ДП «Шпанівське ЕЗХЕ» та ДП «Зірнянський спиртовий завод», про які їх неодноразово інформували.

На думку генерального директора «Укрспирта» Михайла Юрійовича Лабутіна усі ці дії спрямовані на те, щоб провести демонополізацію галузі та приватизацію «Укрспирта». Спроби були ще на початку літа, але не мали успіху, та від ідеї розвалити спиртову галузь задля задоволення особистих інтересів зацікавлені групи впливу не відмовилися.

Міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка переконаний, що це замовлення, факт яких потрібно розслідувати, знаходити та карати винних.

Оскільки бездіяльність основних правоохоронних структур межує з вибірковою прискіпливістю основна мета прес-конференції надати проблемі блокування роботи державних підприємств публічного виміру. На думку Міністра Швайки, будь-які розслідування проти менеджменту має проходити без зупинки роботи підприємств, адже це суттєво підриває продовольчу безпеку України.

Під час недавнього робочого візиту до Німеччини Міністр аграрної політики та продовольства мав нагоду обговорити ситуацію з закордонними колегами. Вони вважають, що подібні дії не лише негативно впливають на внутрішні економічні процеси в країні, але й суттєво зменшують інвестиційну привабливість України в очах іноземних партнерів.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/188297.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua