УКБС: Валютний ринок потребує відповідальних дій

20 ноя, 08:19

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що поступове скасування Національним  банком України запроваджених раніше валютних обмежень свідчить про досягнення відносної стабілізації на ринку.

Так, постановою НБУ від 12.11.2014 р. № 722 (далі – постанова 722) передбачено певні послаблення запроваджених наприкінці серпня  додаткових механізмів стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України (постанова НБУ від 29.08.2014 року № 540, далі – постанова 540).

Зокрема, регулятор дозволив уповноваженим банкам достроково погашати валютні кредити, залучені на умовах субординованого боргу, за умови подальшого спрямування достроково повернутого субборгу на збільшення статутного капіталу банку-позичальника та отримання на це дозволу НБУ. Така ж норма поширюється на дострокове погашення валютних позик резидентами за рахунок залучених від нерезидентів коштів із більш пізнім терміном погашення (порівняно з умовами попереднього кредитного договору).

УКБС звертав увагу регулятора ще 2 роки тому на необхідність надати дозвіл банкам на дострокове розірвання субборгу для конвертації коштів до статутного фонду. Оскільки це логічні заходи для додаткової капіталізації банків та підвищення їх фінансової стійкості.

Крім цього, постановою 722 передбачено, що до банків не застосовуватимуться штрафні санкції (на період дії постанови 540 - до 03.12.14 р.)  за порушення окремих вимог, передбачених чинним порядком та умовами торгівлі інвалютою (п. 15 розділу І Положення постанови НБУ від 10.08.2005 № 281).

Це дозволить банкам здійснювати власні операції з купівлі інвалюти у разі недотримання вимог щодо формування та зберігання обов'язкових резервів, а також приймати участь у валютних аукціонах НБУ при перевищенні встановленого розміру ліміту загальної довгої відкритої валютної позиції (на сьогодні даний норматив повинен бути не більше 1 %).

«Вважаємо, що зазначені норми дозволять задовольнити попит на іноземну валюту, що заспокоїть суб‘єктів валютного ринку та врівноважить курс, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Разом з тим сподіваємося, що створені регулятором умови для купівлі інвалюти при порушенні ліміту довгої валютної позиції не будуть використані окремими фінустановами у спекулятивних цілях. Адже досягнення курсової стабільності є спільною загальноекономічною метою, що вимагає узгоджених та відповідальних дій».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/188636.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua