Експерти представили кращі практики інвестиційних проектів державно-приватного партнерства Туреччини

01 дек, 08:14

Програма розвитку державно-приватного партнерства Агентства США з міжнародного розвитку та Американська торгівельна палата в Україні провели зустріч учасників Експертного центру з питань державно-приватного партнерства та інфраструктури, на якій було розглянуто підходи до реалізації проектів державно-приватного партнерства у Туреччині, а також можливість використання  набутого досвіду  для розбудови відповідних механізмів у різних секторах економіки України.

Туреччина має успішний досвід реалізації проектів з державно-приватного партнерства, що ґрунтується на гнучкій державній політиці з підтримки муніципалітетів у створенні спільних з приватним сектором проектів. Так, за допомогою використання Міністерством охорони здоров’я Туреччини механізмів державно-приватного партнерства, в країні вже побудовано 25 госпіталів, що забезпечили 25000 місць для стаціонарного лікування. Міністерство транспорту, наприклад, реалізувало таким способом будівництво двох аеропортів у Стамбулі, а також в Анкарі та Ізмірі, які продовжують функціонувати в рамках державно-приватного партнерства. Серед іншого – реалізовані проекти з відновлення зеленого середовища міст, будівництва та розвитку індустріальних парків, технопарків, заводів з переробки відходів, торгово-розважальних комплексів, розвитку мережі трубопроводів. Учасники Експертного центру також ознайомилися з планами Уряду України щодо створення умов для інвестування в національну інфраструктуру, обговорили способи взаємодії представників усіх рівнів державної влади, схеми залучення приватних партнерів, моделі управління реалізацією проектів, а також питання з удосконалення  законодавства. Турецькі колеги в свою чергу поділилися планами з розвитку бізнесу в Україні.

«Туреччина є регіональним лідером з використання проектів державно-приватного партнерства в якості механізмів залучення приватного сектору в інфраструктурні проекти», зазначила Тетяна Коротка, Голова Експертного Центру Палати; Директор з підготовки пілотних проектів державно-приватного партнерства, Програма розвитку державно-приватного партнерства (USAID). За її словами, для України, що готує та впроваджує свої власні проекти державно-приватного партнерства, досвід цієї держави є дуже цінним.

Йонет Джан Тезель, Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні, зазначив: «Україна має можливість скористатися багатьма механізмами  економічного розвитку Туреччини. Інвестиційні ініціативи державно-приватного партнерства та розвиток технопарків в Туреччині  стали прикладами  кращої міжнародної практики у сфері управлінні проектами. Не дивлячись на те, що  досвід однієї країни  не може стовідсотково співпадати  з потребами інших держав, Туреччина може запропонувати  якісні та  випробувані ідеї, що знайдуть відгук в Україні. Саме тому  ми прагнемо заохотити  уряд  України та її приватний сектор до співпраці з Туреччиною. Ми хотіли би бачити Україну, що посилює свою економіку якісними, прозорими партнерствами  між публічним та приватним секторами».

«Уряд України докладе всіх зусиль для практичної  реалізації проектів ДПП, у тому числі по відновленню інфраструктури, залучаючи і міжнародні, і вітчизняні інвестиції. Реалізовані проекти є  найкращим показником послідовно здійснених реформ для створення привабливого інвестиційного клімату. Агентство США з міжнародного розвитку  стало  надійним партнером Уряду з  надання висококваліфікованої технічної підтримки в цій сфері», - сказав Роман Качур, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

За словами експертів, використання механізмів державно-приватного партнерства допоможе вирішити безліч проблем у різних сферах економіки України. Окрім того, це можливість підвищити значення регіонального управління при реалізації проектів з розвитку територій.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/188992.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua