УКБС: Зміна НБУ резервних норм поверне стабільність банків

02 дек, 08:14

Національний банк України підтримав пропозиції Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необхідності зміни порядку формування резервів банками за активними операціями на проблемних територіях. Це зменшить збитки банків від тимчасової окупації Криму та сприятиме відновленню стабільності фінансової системи країни.
Так, у постанові НБУ від 19.11.2014 № 727 враховано пропозиції УКБС щодо необхідності зміни порядку формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями. Зокрема, банкам дозволено на час тимчасової окупації Криму класифікувати проблемні іпотечні кредити, забезпечені розташованим у АРК майном, за категорією якості, визначеною на дату початку окупації даної території. При цьому йдеться лише про іпотеку,  надану примусово переміщеним внаслідок окупації особам, які не здійснюють погашення основної суми позики та відсотків за нею. Це дозволить банкам підтримати ліквідність за рахунок вивільнення коштів, передбачених для резервування.
Адже ст. 14 прийнятого ще у серпні поточного року Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» (від 12.08.14 № 1636-VII) зобов‘язувала Нацбанк змінити класифікацію проблемних іпотечних кредитів з метою недопущення погіршення ліквідності кредиторів.
«УКБС звертав увагу регулятора на необхідність прийняття оперативних рішень щодо формування резервів за проблемними активами  не лише в Криму, а й на сході країни, - зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Наші експерти пропонували дозволити банкам класифікувати активи та формувати за ними резерви, зафіксувавши їх на момент окупації (на початок проведення АТО), а також не враховувати протягом 2014 р. витрати по додаткових резервах у цих зонах при розрахунку регулятивного капіталу, розмір якого зменшився з початку року на 14 % (або на 28 млрд. грн.). Слід передбачити поетапне включення резервів за проблемними активами в Криму та на сході до розрахунку регкапіталу банків з 01.01.2015 р., що створить умови для поступового відновлення стабільності національної банківської системи».


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/189073.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua