УКБС підтримує заходи НБУ з повернення кредитів рефінансування

03 дек, 15:22

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що прийнята Національним  банком України норма про списання заборгованості банку перед регулятором з його коррахунку сприятиме оздоровленню банківської системи та посиленню платіжної дисципліни при використанні кредитів рефінансування.
Так, у постанові НБУ від 27.11.2014 р. № 752 передбачено право регулятора здійснювати списання коштів з коррахунку банку з дня виникнення простроченої заборгованості за кредитами рефінансування. При цьому, при недостатності коштів на коррахунку банку Нацбанк вживатиме заходів із задоволення своїх вимог, у т.ч. шляхом продажу предмета застави та/або переведення його за справедливою вартістю у свою власність.
УКБС вважає, що ці заходи направлені на оздоровлення банківської системи та сподівається, що застосування даної норми відбуватиметься на рівних умовах до всіх без винятку банків.
“На часі необхідно запровадити більш дієвий контроль за цільовим використанням наданих банкам кредитів рефінансування. Оскільки їх обсяг, за даними НБУ з початку року складає 111 млрд. грн. (довгострокові й короткострокові позики, овернайт), а разом із субборгом – 150 млрд. грн.,  що є співставним із розміром статутного капіталу банківської системи України – 182 млрд. грн.”, – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/189169.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua