Держбюджет-2015 недоотримає 100 мільярдів гривень

23 дек, 18:32

В майбутньому бюджеті Уряд пропонує зменшити питому вагу доходів місцевих бюджетів у зведеному бюджеті з 22,9% у 2014 році до 18,1% у 2015 році. При цьому Уряд перекладає велику частину зобов'язань на органи місцевого самоврядування. Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат України, член Ради політичної партії ВОЛЯ Юрій Дерев’янко.

Також Уряд хоче зменшити питому вагу видатків місцевих бюджетів у зведеному бюджеті з 42,5% у 2014 році до 41,3% у 2015 році.

За оцінкою політика, це означає, що органи місцевого самоврядування не будуть мати грошей для виконання покладених на них повноважень. «Це є неприйнятним, тому що по суті, в поданому проекті Бюджету на 2015 рік виходячи з вище наведених цифр децентралізація не передбачена», - наголосив Дерев’янко.

Колега народного депутата по партії, член Ради «ВОЛІ» Ольга Галабала додала, що в Уряді і парламенті немає політичної волі, аби змусити олігархів взяти бюджетний тягар на себе. Норми Пакету антиолігархічних законопроектів, зареєстрованих партійцями, так і не було взято до уваги. А їх прийняття дозволило б та зняти тягар зі звичайних громадян і перекласти його на плечі олігархів, що допомогло б наповнити бюджет на 100 мільярдів гривень.

«Коли ми порівнюємо бюджети 2014 та 2015 року, то розуміємо, що наша вимога скасувати пільги олігархам не врахована», - підкреслила співавтор Пакету «антиолігархічних» законопроектів.

Політик пояснила, що в Держбюджеті 2014 року податок на прибуток підприємств, який отримується від експортних операцій складає 54 млрд грн, а в проекті бюджету на 2015 рік заплановано 76 млрд гривень, тобто всього на 15-17 млрд гривень більше. Якби скасували податкову пільгу для олігархів, Держбюджет отримав би 70-80 млрд гривень.

«Коли ми вимагали у законопроекті №1491, збільшити рентну плату на нафту, що дало б можливість отримати додатково до бюджету 7 млрд грн, ми бачимо, що порівняно з 2014 роком, держава отримає всього на 1 млрд гривень більше. Цю нашу вимогу в проекті бюджету теж не враховано», - наголосила активістка.

Також, не збільшено ренту за видобування руди.

За словами О.Галабали, законопроект №1127, який мав би припинити систему відкатів в держзакупівлях, навіть не було внесено на голосування. Це означає, що з суми 100 млрд грн, які зараз держава витрачає на закупівлі, а це близько 20 тис бюджетних та державних підприємств, і далі будуть класти в кишеню 15-50 млрд грн на відкатах.

Таким чином, весь тягар по наповненню бюджету лягає на звичайних людей. В парламенті немає політичної волі, проголосувати ці зміни.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/189894.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua