Затверджена програма спільних дій бізнесу і влади, створена Антикризова рада громадських організацій

23 дек, 18:33

23 грудня 2014 року Український союз промисловців і підприємців на засіданні Правління затвердив Антикризову програму спільних дій влади і бізнесу, спрямовану на стабілізацію ситуації в країні, активізацію зростання економіки та покращення добробуту суспільства.  Ухвалено рішення щодо створення  Антикризової ради громадських організацій – органу,  який в екстреному порядку буде напрацьовувати пропозиції  з порятунку економіки, доносити  їх зміст до уряду та забезпечить контроль за їх виконанням. Це рішення підтримали представники Торгово-промислової палати і  численних   об’єднань і організацій ділової спільноти, які були учасниками засідання.
«Щоб впливати на ситуацію, а ми розуміємо, наскільки вона зараз складна,  найпринциповіше значення мають консолідовані дії громадських організацій. В умовах безпрецедентних ризиків для нашої держави вони повинні стати чинником вирішення соціально-політичних проблем. Тому зараз ми об’єдналися зі своїми однодумцями у Антикризову раду громадських організацій України. Таким чином ми прагнемо перевести вирішення соціально-економічних проблем у площину діалогу з владними структурами, а не допускати  соціальних потрясінь», – заявив у своєму виступі президент УСПП Анатолій Кінах.
Промисловці, підприємці і роботодавці вважають, що безпрецедентна криза, що характеризується падінням економічної активності, скороченням обсягу промислового виробництва, відтоком капіталу, а також зниженням  рівня життя населення,  ще більше загострюється через відсутність рішучих, системних кроків влади з подолання цих викликів, а також відстороненості її представників від громадськості.
Тим часом спад ВВП за  ІІІ квартал 2014 року порівняно з відповідним кварталом 2013 року (у постійних цінах 2010 року) уже склав 5,3%, а порівняно із ІІ кварталом поточного року – 2,3%.  За січень-листопад  промислове виробництво скоротилося на  10,1% порівняно із аналогічним показником 2013 р. 44,2% всіх підприємств в Україні вже є збитковими, а заборгованість із виплати заробітної плати на початок листопада 2014 року склала більше 2,2 млрд. грн. Водночас ціни на споживчі товари за січень-листопад поточного року зросли на 21,2%, а оптовий та роздрібний товарообіг за цей же період  скоротилися на 14,5% і 7,5% відповідно. Послуги ЖКГ зросли на 40-60%. Критичним є і зниження довіри до банківської системи, що вилилося у відтік депозитів на 120 млрд. грн.
Антикризова програма спільних дій влади і бізнесу, яку розробили промисловці, підприємці і роботодавці,  містить вимоги  щодо стабілізації грошово-кредитної політики НБУ, де, зокрема, пропонується розробити та реалізувати програму з  доступного кредитування реального сектору економіки державними та комерційними банками, зменшити частку обов’язкового продажу валютної виручки з 75% до 50%, скасувати обов’язковий продаж валютної виручки, збільшити строк розрахунків за операціями з експорту/імпорту тощо.
Підприємці зазначають, що докорінно повинна змінитися  фіскальна політика держави – треба відмовитися від каральної моделі контролю, доповнити її програмами стимулювання підприємництва.  Нагальним є модернізація податку на прибуток, реформа податку на додану вартість, зокрема – гарантування відшкодування ПДВ та скасування закону про запровадження системи електронного адміністрування ПДВ. Підтримка малого та середнього бізнесу в умовах кризи дасть змогу зменшити соціальну напругу внаслідок самозайнятості населення. Комплексного захисту потребує бізнес у зоні АТО.
Ділова спільнота наголошує на необхідності активізації співпраці з ЄС та здійсненні реальних кроків з імплементації Угоди про асоціацію.  Україні потрібна Національна Програма адаптації економіки до умов вільної торгівлі з ЄС.
Антикризова програма містить вимоги з розбудови промислової політики, підтримки національного виробника, енергетичної безпеки, підтримки проукраїнського бізнесу в зоні АТО, розвитку експортної політики, децентралізації, кадрової політики, поглиблення боротьби з корупцією.
Підприємці наголошують – усі викладені у програмі ініціативи можуть бути ефективно реалізовані лише у тісній взаємодії влади з бізнесом. Ділова спільнота наполягає на участі громадськості у напрацюванні та реалізації реформ в Україні, оскільки саме ефективний соціальний діалог гарантує  ініціативам влади підтримку і розуміння суспільства.
Учасники засідання Правління вимагають від КМУ у терміновому порядку розглянути  та реалізувати напрацьовану експертами та активістами Антикризову програму спільних дії влади та бізнесу, яка містить розширені та конкретні рекомендації зі стабілізації соціально-політичної та економічної ситуації в Україні.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/189895.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua