Сеанс телефонного зв’язку гаряча лінія начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Декларування доходів громадян отриманих у 2014 році»

29 дек, 14:52

Питання-відповіді:

В цьому році я отримав у спадщину від матері будинок за межами країни. В якому порядку декларується та оподатковується отриманий дохід?

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію. Термін подання річної декларації за підсумками                       2014 року - до 1 травня 2015 року.

Сума отриманого доходу оподатковується за ставкою 15 відсотків якщо загальна сума отриманого у звітному місяці доходу, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року. Якщо дохід перевищує зазначений показник - ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення.

Сплата податкового зобов'язання повинна бути здійснена до 1 серпня 2015 року.

Восени були продані акції, одержані у власність в процесі приватизації. Чи оподатковується отриманий дохід податком на доходи фізичних осіб?

У разі придбання громадянином акцій за приватизаційні сертифікати, набуті в іншому порядку, а саме за договорами дарування, угодами купівлі – продажу тощо, дохід від продажу таких акцій оподатковується на загальних підставах.

У цьому році я отримував доходи від надання послуг з ремонту квартир іншим громадянам. Чи потрібно  оподатковувати зазначені доходи?

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року доходи не від податкових агентів, зобов’язанідо 1 травня року, що настає за звітним, надати податкову декларацію в якій відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного року податку та податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

Хто звільняється від обов’язку подання декларації?

Відповідно до п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України платники податку звільняються від обов'язку подання податкової декларації в таких випадках незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

·         є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

·         перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

·         перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

·         перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190002.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua