Золотовалютні резерви скорочуються через неефективне управління фінансовою та економічною сферою країни

16 янв, 08:53

Обсяг золотовалютних резервів України  за грудень 2014-го скоротився ще на 2,4 мільярда доларів. Критичне зниження золотовалютного резерву до 7,533 млрд доларів  станом на 1 січня 2015 р., а це найнижчий показник за останні 11 років,   свідчить про наявність серйозних помилок в управлінні державними фінансами, відсутність ефективної співпраці між гілками влади у формуванні та реалізації єдиної державної антикризової стратегії, а також про низький рівень відповідальності та кваліфікації окремих управлінців, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців.
        «Найтривожніша  тенденція  скорочення резервів, а це базовий інтегральний показник, основа  національної валютної та грошово-кредитної стабільності,   в тому числі на міжнародних ринках,    спостерігалася впродовж всього минулого  року. Відтак Національний банк мав би у терміновому порядку ініціювати напрацювання разом з КМУ та ВРУ плану антикризових дій, які б передбачали поповнення золотовалютного резерву, що неможливо зробити без потужної підтримки вітчизняного підприємництва, сучасної експортної політики, зростання довіри населення до банківської системи, саме  ці чинники є основою  економічної незалежності держави», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.
За його словами, той факт, що НБУ пояснив зниження золотовалютних резервів необхідністю підтримки платежів НАК «Нафтогаз України»,  валютними  інтервенціями та погашеннями  і обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті, говорять  про неефективність обраного шляху подолання кризи.
         «Ці «пожежні» методи  свідчать про нездатність Національного банку вчасно поповнювати свої резерви та керувати ними, ухвалювати адекватні ситуації рішення, а відтак – неможливість ефективно впливати на курсову політику. Інтервенції та валютні обмеження уже не здатні виправити нинішню ситуацію і єдиним шляхом для вирішення проблеми є зміцнення національної економіки, її  модернізація та гарантування сприятливого бізнес-клімату», – заявив президент УСПП.
Він повідомив, що саме такі рекомендації містяться в Антикризовій Програмі спільних дій влади та уряду, яку фахівці УСПП напрацювали разом з десятками представників інших профільних об’єднань та асоціацій, що разом утворили Антикризову раду громадських організацій.  У ній ділова спільнота щонайперше вимагає розробити та реалізувати спільну програму НБУ та КМУ за участі громадських організацій бізнесу, експертів, науковців та роботодавців щодо кредитування реального сектора економіки державними та комерційними банками за адекватної вартості кредитних ресурсів.
Невід’ємною частиною ефективної реалізації цих ініціатив має стати реформування і самої банківської системи України на зразок європейських країн. В Антикризові Програмі пропонується законодавчо встановити прийнятний для підприємців розмір річних відсотків за користування кредитами та спростити систему отримання кредитів для підприємств, підприємців, бізнесових структур та населення. 
За 2014 рік відтік депозитів з банківської системи України склав більше  120 млрд. грн., що свідчить про падіння довіри людей  до банківської системи. Саме тому банківський сектор опинився у скрутному становищі, яке ще більше ускладнює сумнівна процедура рефінансування, що її систематично здійснює НБУ. Підприємці вимагають негайно змінити цю процедуру, зробити її зрозумілою і прозорою, з тим щоб банки використовувати надані кошти для підтримки реального сектора економіки, а не на фінансові махінації.
       Підприємці також наполягають на перегляді окремих норм чинного валютного регулювання Нацбанку, таких як обов’язковий продаж 75% валютної виручки, 90 денний строк розрахунків за експортно-імпортними операціями, ускладнення купівлі іноземної валюти тощо,  оскільки вони значно ускладнюють роботу вітчизняних експортерів, зменшуючи  можливість інвестування в модернізацію виробничих потужностей.
Антикризову програму підприємці та експерти спрямували Президенту України, до КМУ та ВРУ з вимогою негайно розглянути та включити в урядові плани порятунку країни від наслідків руйнівної соціально-економічної кризи. 


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190405.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua