Українців змушують переплачувати за біометричні паспорти — експерти

21 янв, 14:26

Видача біопаспортів, яка стартувала в Україні з 12 січня, розпочалася з порушенням законодавства. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявили  експерти Центру політико-правових реформ та Реанімаційного пакету Реформ. «Державна міграційна служба (ДМС) розпочала видачу біометричних паспортів не через свої територіальні відділення чи Центри Надання Адміністративних Послуг (ЦНАПи) (як має бути за законом), а через ДП «Документ», яке фактично є комерційною структурою», — заявив Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт РПР.

Віктор Тимощук наголосив, що діяльність ДП «Документ» є незаконною, бо підприємствам заборонено надавати адміністративні послуги законом (частина 7 статті 20  Закону України «Про адміністративні послуги») з 2013 року. Проте ані уряд, ані МВС не роблять, на переконання експерта, кроків із закриття цього посередника.

Експерт підкреслив, що всупереч рішенню Верховного Суду України від 3 грудня 2013 р., Державна міграційна служба продовжує незаконно вимагати від громадян сплати окремо від державного мита 170 грн. додаткових платежів: за «послуги» і за «бланк». Сумарно з послугами державного посередника ДП «Документ» та банківською комісією це становить для громадян – 796 грн. за паспорт, хоча за законом вартість закордонного паспорта має складати лише 170 грн.

Учасники брифінгу зізналися, що не мають інформації стосовно обґрунтування ціни за бланк із чіпом (261 грн.), яку вимагають із заявника, оскільки відповідні їхні запити залишені без відповіді.

Тетяна Нікітіна, заступник голови ДМС, присутня на брифінгу, зі свого боку зазначила, що питання вартості паспортів знаходиться в компетенції Кабміну. Зокрема, зазначила чиновниця, ДМС пропонувала встановити єдину платню у вигляді держмита та закріпити цільове використання цих коштів, сплачених заявниками, на виготовлення саме паспортів. Проте Мінфін, за словами заступника голови ДМС, цю пропозицію не підтримав.

Надія Добрянська, експерт Центру політико-правових реформ, переконана, що всі проблеми в паспортній сфері має вирішити проект закону № 1632 «Про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон», який вже зареєстрований у Верховній Раді України.

«В паспортній сфері є невизначеності, багато нюансів регулюються підзаконними актами, що складає підґрунтя для зловживань. Тому ми пропонуємо ухвалити закон, який має врегулювати всі ці питання, в тому числі він має зафіксувати єдину платню. І має охоплювати весь процес – від подачі заяви громадянина на видачу паспорта до процедури його утилізації, коли він зношується», – переконана експерт.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190632.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua