Володимир Демчишин: Контракт на поставку української електроенергії до Криму економічно вигідний

21 янв, 14:27

Контракт, укладений між “Укрінтеренерго” і російською енергетичною компанією “ИнтерРАО”, вигідний для Україні. Завдяки новій угоді, українська влада позбулася посередника-боржника, і організувала більш просту схему продажів. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Володимир Демчишин запевнив, що в новому контракті Україна не визнає Крим частиною Російської Федерації. “Основою договору став документ, підписаний півроку тому між Україною, компанією-посередником і російською фірмою. У фінальній версії нового контракту Крим не визнається російською територією”, – розповів міністр. Також для врегулювання судових спорів за контрактом російське законодавство буде замінене українським або міжнародним до 2 лютого.

Новий контракт передбачає публікацію графіка обсягів поставленої електроенергії кожен день. Міністр пояснив, що Україна продає електроенергію в Крим за ринковою ціною, що значно перевищує ціну закупівлі.

Володимир Демчишин також анонсував програму переведення антрацитових блоків на газове вугілля для продовження роботи ТЕЦ і ТЕС. Так як поклади антрацитового вугілля знаходяться в зоні АТО, Україні вигідніше використовувати щомісячний профіцит 500 тис. тонн вугілля газових марок для підтримки роботи своїх підприємств.

Також міністр пояснив, що газовий контракт з російським Газпромом діятиме до кінця березня. Сьогодні Україна забезпечує 45% газу за рахунок свого видобутку, ще 30% реверсними поставками з Європи, а частка імпорту з Росії стрімко скорочується. Українська влада сподівається на нові переговори щодо газу з Росією із залученням європейських партнерів.

Пан Демчишин зазначив, що міністерство працює в кризових умовах, але наступний опалювальний сезон пройде без проблем. “Моє головне завдання – домогтися того, щоб енергетичні компанії виконували свої функції, і забезпечували конкуренцію на ринку”, – завершив міністр.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190633.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua