Захід повинен відключити Росію від SWIFT – політики Литви та Естонії

28 янв, 15:09

Європейський Союз і Сполучені Штати Америки повинні ввести нові секторальні санкції проти Росії, включно з відключенням країни від системи платежів SWIFT. З такою заявою виступили лідер парламентської опозиції і колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, депутат сейму та колишній Міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс, і депутат та колишній прем’єр-міністр Естонії Юхан Партс під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Після трагедії в Маріуполі, європейським інститутам необхідно змінити мову для опису ситуації на сході України. Це не українська криза, а війна Володимира Путіна”, – сказав Андрюс Кубілюс.

Балтійські політики, які входять до групи економістів, що консультують український уряд, зробили ряд рекомендацій для проведення реформ. «Необхідна ефективна комунікація між парламентом, урядом і президентом. Саме тому потрібен чіткий перелік пріоритетних реформ», – розповів пан Кубілюс. За словами колишнього Прем’єр-міністра Литви, таких реформ як фіскальна консолідація, можна досягти швидко. Так, лібералізація цін на енергоресурси скоротить державний дефіцит на 7%, що наблизить Україну до бездефіцитного бюджету. Інші реформи – судова та правоохоронна – більш довгострокові, однак окремі видимі зміни продемонструють початок реформ.

За словами Юхана Партса, ЄС і США мають не тільки посилити тиск на Росію, але й збільшити політичну, фінансову і військову допомогу Україні. “Традиційні методи роботи ЄС неефективні в Україні. Нам потрібно істотно розширити склад і напрямок європейських місій, які працюють у Києві. Крім цього, необхідно визнати, що без сучасного озброєння, російська армія завжди буде загрозою”, – сказав пан Партс.

Аудронюс Ажубаліс виступив проти спроб знайти компроміс між усіма країнами-членами ЄС для того, щоб протистояти Росії. “Компромісне рішення створює можливості для агресора. Ми розуміємо і підтримуємо наших союзників у південній Європі у вирішенні їхніх проблем. Однак ми теж очікуємо такої ж підтримки від інших членів ЄС у протидії російській загрозі”, – завершив Ажубаліс.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190879.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua