Парламент має запустити децентралізацію наступного тижня – експерти

30 янв, 15:28

Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроект «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (№0915), аби місцеві вибори, що мають відбутися 25 жовтня цього року, заклали підвалини для нової самоврядної системи місцевої влади. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявили експерти Реанімаційного пакету реформ Юрій Ганущак, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай та народний депутат України Сергій Кудлаєнко. Експерти наполягають на ухваленні закону.

«Реформи, які здійснюються наразі в країні, зокрема податкова, в умовах збереження існуючого територіально-адміністративного устрою можуть призвести до більшої централізації влади, коли всі політичні рішення приймаються лише в Києві», – зазначає експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай, експерт РПР. На його думку ситуація з реформою децентралізації влади в країні є загрозливою, бо хід подій схожий до того, що відбувалося 2004 року після Помаранчевої революції, коли було провалено реформи розмежування владних повноважень між центральною та місцевою владою та адміністративно-територіального устрою.

Експерти підкреслили, що законопроект №0915, який має бути винесений на друге читання, передбачає запровадження простого механізму об’єднання малих сіл та міст, надання прямої державної підтримки об’єднаним територіальним громадам. Це дозволить  невеликим містам, селам та селищам отримувати більше податків, на рівні з великими містами обласного значення. «Більшість територіальних громад не володіють достатніми матеріальними, інфраструктурними та фінансовими ресурсами для виконання основних завдань, надання соціальних послуг. Щоб змінити ситуацію та надати громадам можливість заробляти більше, Комітетом Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування було розглянуто та підтримано Законопроект про об’єднання територіальних громад», – пояснює депутат БПП Сергій Кудлаєнко.

Натомість Юрій Ганущак звернув увагу, що під час підготовки законопроекту до другого читання, було виключено 12 статтю, яка є ключовою. Йдеться про «Про підготовку перспективних планів формування спроможних громад». «Виключно на основі перспективного плану держава може надавати матеріально-технічну та фінансову підтримку громадам. Без створення такого плану територіальні громади не отримають жодних переваг», – наголошує експерт РПР Юрій Ганущак.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/190971.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua