Українська міліція має докорінно змінитися – експерти

02 фев, 13:47

Правоохоронна система має боронити інтереси суспільства, а не влади: функції міністерства внутрішніх справ мають бути докорінно змінено. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому центрі заявили народні депутати та експерти. “Реформа міліції, мабуть, найбільш очікувана реформа в суспільстві. І на неї чекають не рік чи два, а з часу розпаду Радянського Союзу, який залишив нам по собі у спадок міліцію радянського зразка. З того часу ми чули безліч обіцянок, але обмаль реальних кроків до реформи. На жаль, достатньо обіцянок ми почули і вже від теперішніх урядовців. Але прийшов час братись до справи”, – зауважив один з авторів проекту, народний депутат України Павло Костенко (об’єднання «Самопоміч»).

Віктор Чумак, народний депутат (Блок Петра Порошенка), презентуючи під час брифінгу  законопроект «Про поліцію та поліцейську діяльність» №1692-1, зазначив, що перетворення міліції  на поліцію має на меті не тільки зміну назви, а й філософії діяльності — відмову від карально-репресійної функції. “Багато років українська міліція була інструментом тиску на політичних опонентів та засобом вибивання грошей з бізнесу. Нам треба нарешті зорієнтувати діяльність міліції на захист прав і свобод громадян. Треба замінити радянські правила роботи міліції і радянські закони на сучасні стандарти і відповідну якісну нормативну базу. Необхідно нарешті перетворити міністерство міліції в Міністерство внутрішніх справ європейського зразка. МВС має випрацьовувати державну політику у сфері, а не командувати патрульними і дільничними”, —підкреслив Віктор Чумак.

Олександр Банчук, один із авторів законопроекту  №1692-1, експерт РПР, зазначив, що появі цього документа передувала кропітка праця. Зокрема, експерти опрацювали закони про поліцію 15 країн ЄС, зібрали практиків, які добре зналися на специфіці роботи системи, і вже разом розробили проект закону. Експерт наголосив, що в Україні при розбудові поліції пропонується закласти ті ж самі принципи, що й у європейських країнах. Зокрема, йдеться про  деполітизацію (унеможливлення втручання міністра внутрішніх справ у роботу поліції), демілітаризацію (поліцейські є цивільними особами, а їхні звання мають кардинально відрізнятися від воєнних), та децентралізацію (підпорядкування поліції місцевій владі; виконання поліцією лише обов’язків ППС та дільничних і позбавлення їх права кримінального провадження). “Цей законопроект є чи не єдиний в історії країни, який отримав в цілому позитивні відгуки від експертів трьох авторитетних європейських інституцій – Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, Директорату з прав людини Ради Європи і Консультативної місії ЄС з реформування сектору безпеки. Тобто при написанні законопроекту ми спирались не лише на необхідність вирішення нагальних проблем у країні, а й на життєздатність закону і його відповідність найкращим світовим стандартам”, – зазначив Олександр Банчук.

Разом із тим учасники брифінгу зазначили, що презентацією свого законопроекту вони розпочинають дискусію  щодо реформування МВС.  «Ми хочемо почути МВС і запрошуємо його до співпраці. Бо нам важливий результат, а не процес. Маємо ухвалити такий закон, який відповідатиме вимогам часу і влаштує всі зацікавлені сторони», – резюмував Віктор Чумак.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191035.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua