Оприлюднено імена 3715 помічників народних депутатів – активісти

11 фев, 13:53

На сайті Верховної Ради України опублікований перелік імен 3715 помічників-консультантів народних депутатів. Із них 69 є державними службовцями, 34 на контракті за сумісництвом, а 474 працюють на постійній основі. Переважна більшість помічників (2598) залучена на громадських засадах. Щороку на утримання штату помічників народних депутатів витрачається 100 мільйонів гривень з державного бюджету. Про це повідомила Інна Борзило з ГО Центр UA, представник Інституту Медіа Права Галина Чижик, та координатор Руху ЧЕСНО Андрій Круглашов. “Вперше в історії українського парламентаризму ми зробили важливий крок до прозорості та підзвітності депутатів”, – наголосила Інна Борзило.

Публікація імен помічників народних депутатів має покласти край використанню статусу помічника для власних бізнес-інтересів. Окремі депутати, наприклад, Михайло Ланьо працевлаштував двох своїх дітей, які зараз працюють його консультантами. Помічник має статус рівний до спеціаліста Кабінету міністрів України. Він може вільно пересуватися парламентом та має доступ до органів державної влади та місцевого самоврядування. “Ми хочемо повернути довіру до помічників, тому що серед них є багато професійних людей, які роблять свій внесок у процес законотворчості”, – сказала пані Борзило.

За словами активістів, багато з конкурентів обраних депутатів стають їхніми помічниками. Андрій Круглашов пояснив, що це може проходити за прикладом американської політичної системи, коли конкурент хоче досягти якісних змін на будь-якій посаді. З іншого боку, з екс-конкурентом можливо зайняти вигідніше місце у комісіях або користуватись безкоштовними ефірами.

Пан Круглашов зазначив, що переважна більшість помічників є чоловіками. Однак на оплачуваній роботі працює приблизна кількість чоловіків та жінок, що свідчить про професійність та затребуваність жінок-професіоналів.

Активісти закликали депутатів активніше ділитись інформацією про свою команду, їхній попередній досвід роботи та кваліфікацію. “Ми маємо на меті досягти рівня прозорості польського сейму та британського парламенту, що дозволить наблизити нашу політичну систему до сучасних стандартів”, – підсумував Круглашов.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191358.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua