Банкіри мають відповідати

12 фев, 09:02

Більш як півроку «Публічний аудит» детально вивчає фінансову-грошову систему та емісійну політику, яку провадить наша держава. У ході дослідження фінансового стану Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, проведеному на початку грудня минулого року, а згодом і в аналізі проблеми рефінансування «Публічний аудит» наполягав на необхідності притягнення до відповідальності власників і керівництво банків за доведення очолюваної фінустанови до стану неплатоспроможності чи банкрутства. Адже сьогодні за часом бездарне управління, можливо й умисні дії, які призвели до цього, платить держава і звичайні люди.
 
Тому, по-перше, пропонувалося передбачити на законодавчому рівні презумпцію винуватості щодо власників та керівників банків, встановивши їх пряму фінансову відповідальність за доведення банку до банкрутства. По-друге, незалежні аудитори рекомендували Уряду та НБУ якісно покращити функцію банківського нагляду, посиливши відповідальність за протиправні діяння відповідальних осіб, які такий нагляд здійснюють. Це мінімізувало б корупційні прояви, пов’язані з неправомірним виведенням активів банків.
 
Відповідні звернення були надіслані, зокрема, до Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності ВР України.
 
На сьогодні влада прислухалася до громадських ініціатив, запропонувавши Верховній Раді ввести адміністративну відповідальність за банківські спекуляції як для керівників банків, так і для кінцевих бенефіціарних власників банків. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних з банком осіб» зареєстрований у Раді 10 лютого під № 2085.
 
На переконання «Публічного аудиту», запропоновані законодавчі зміни допоможуть убезпечити банківську систему від чисельних зловживань та неефективних управлінських рішень керівництва фінустанов, знизити загалом зайву напругу в секторі. Адже лише в 2014 році було ліквідовано 17 банків, а за перший місяць 2015 року вже відкликано 8 банківських ліцензій.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191375.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua