Належне оформлення трудових відносин - запорука для майбутньої пенсії

20 фев, 13:13

Належне оформлення трудових відносин з роботодавцем – запорука наявності страхового стажу для майбутньої пенсії.
На сьогодні в Україні, звернула увагу заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька, через тіньову економіку бюджет та Пенсійний фонд України недоотримує значні суми коштів, що в свою чергу не дає змоги 100-відсотково покривати потреби соціального захисту громадян.
У наш час, коли значна кількість громадян працюють без офіційного оформлення та одержують заробітну плату „в конвертах”, приховуючи реальний розмір свого доходу, особливо гостро постає питання формування правильного погляду на пенсійне забезпечення у громадян, які тільки готуються розпочати свою трудову діяльність. Нажаль, відношення до тіньового ринку праці у більшості молоді вже невірно сформовано і пріоритетним постає питання одержання якнайбільшого розміру заробітної плати, а не соціальна захищеності. Тому, наголосила Вікторія Радецька, що без належного оформлення трудових відносин наймані працівники втрачають право на одержання соціальних гарантій, що передбачені законодавством України, їм не зараховується страховий стаж для отримання майбутньої пенсії.
Ще однією формою тіньових трудових відносин є мінімізація витрат на оплату праці. Систематично проводиться аналіз звітності щодо виявлення суб'єктів господарювання, які виплачують заробітну плату на рівні або менше мінімально встановленого розміру, а також які скорочують чисельність працівників без обґрунтованих економічних показників. Є приклади, коли великі промислові підприємства мінімізують свої витрати на оплату праці і зменшують сплату внесків, оформлюючи найманих працівників підприємцями за спрощеною системою оподаткування. Це дозволяє їм уникнути сплати в повній мірі внесків із заробітку працівників і водночас позбавити працюючих громадян повноцінного страхового стажу.
Проводячи з платниками роз'яснювальну роботу, представники Нікопольської ОДПІ акцентують їх увагу на оформленні трудових відносин з найманими працівниками, на недопущення виплати заробітної плати у розмірі, меншому за встановлений законодавством мінімум, та що незареєстрований належним чином працівник в результаті втратить право на отримання пільг та допомоги, гарантованих державою.
Хотілося б, щоб важливість питання легалізації оплати праці знайшла розуміння як серед населення, так і серед тих роботодавців, які не поспішають офіційно оформлювати трудові відносини з найманими працівниками та збільшувати рівень заробітної плати своїх працівників - зауважила Вікторія Володимирівна.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191702.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua