Спадщину від батьків чи одного з членів подружжя не оподатковуємо

24 фев, 13:50

Вартість успадкованого майна від членів сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Відтак, спадкоємці першого ступеня споріднення декларацію про майновий стан і доходи не подають.
Нагадаємо, нормами підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України визначено, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.
Разом з тим, громадянин, котрий отримав спадщину від члена сім’ї, що не належать до першого ступеня споріднення, зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи і сплатити 5 % податку на доходи фізичних осіб від вартості успадкованого.
Якщо майно успадкувала дитина-сирота від члена родини другого ступеня споріднення, але їй виповнилося 18 років, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %. По досягненню повноліття, тобто 18 років, особа, котра мала статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, втрачає його.
ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191828.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua