Про групи платників єдиного податку, які застосовують спрощену систему оподаткування

24 фев, 13:52

Оболонська ДПІ інформує, що з 01.01.2015 р. відповідно до змін, внесених Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» із шести груп платників єдиного податку залишилось чотири.
Фізичні особи – підприємці реєструються платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп із збільшенням чинного максимального розміру доходу, що дає змогу застосовувати спрощену систему оподаткування.
При цьому п. 4 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу передбачено, що платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 01.01.2015 р., з початку поточного року вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу ХІV Кодексу.
Юридичні особи, що перебували на обліку в органах ДФС до 01.01.2015 р. як платники четвертої та шостої груп єдиного податку, без обмеження середньооблікової чисельності працівників вважаються платниками єдиного податку третьої групи (п. 4 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу). Право на застосування спрощеної системи оподаткування мають ті платники, у яких обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 20 млн. грн.
Отже, маємо наступні групи платників єдиного податку:
перша група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або проводять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 гривень;
друга група – фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах одночасно не перевищує 10 осіб;
- обсяг доходу не перевищує 1 500 000 гривень.
Дія даного підпункту не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;
третя група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь – якої організаційно – правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 гривень;
четверта група – сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.    
ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/191831.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua