Можливості продавати землю без аукціонів обмежать - законопроект

05 мар, 08:48

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2279від 03.03.2015 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів». Автори законопроекту – народні депутати Олег Кулініч («Економічний розвиток»),Микола Кучер, Олександр Бакуменко, Петро Юрчишин, Валерій Давиденко, Леонід Козаченко (всі – «Блок Петра Порошенка»), Валерій Лунченко («Народний фронт»), Сергій Лабазюк («Воля народу») та Вадим Івченко (БЮТ). Метою законопроекту є зменшення корупції в процесі розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності, а також оптимізація процедур проведення земельних торгів. Про це повідомляє прес-служба народного депутата Олега Кулініча.
Законопроектом пропонуєтьсявиключити із Земельного кодексу України ряд положень, які дозволяють передавати у користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів (аукціонів). Крім того, пропонується конкретизувати процедуру підготовки лотів до земельних торгів за рахунок коштів виконавців торгів.
Один з авторів законопроекту, Олег Кулінічпояснює:«Земельним кодексом України визначено дуже широкий перелік випадків, коли земельні аукціони не проводяться.Сьогодні цими лазівками активно користуються в Держземагентствіта інших державних органах, які розпоряджаються землею. Основна схема, через яку продають державні землі – це передача прав на землю для створення фермерських господарств без аукціону.
Землі часто передаються не місцевим фермерам, а людям, яких в селі ніхто ніколи не бачив.За весь період оренди такі орендарі не будуть нести жодних соціальних зобов’язань перед громадою, їм взагалі буде байдуже, що відбувається у селах. А громади будуть позбавлені жодних важелів впливу на них».
Фактично, законопроектом пропонується перейти на систему чесних та прозорих аукціонів та, відповідно, розв’язати всі суперечки навколо законопроекту №1159«Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами»(нагадаємо,спроби розглянути законопроект у Верховної Раді закінчилися бійкою між народними депутатами).
Кулінічвважає, що прийняття законопроекту № 2279 значно звужує можливості реалізації землі поза системою аукціонів та зможе стати тим запобіжником, який просить надати антикорупційний комітет ВР для прийняття законопроекту №1159.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/192156.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua