Річниця РПР: 365 днів для реформ

06 мар, 15:38

На початку весни 2014 року, активісти вирішили спрямували енергію протесту мільйонів людей на реформування країни. За цей рік, завдяки спільним діям більш ніж трьохсот експертів ініціативи «Реанімаційний Пакет Реформ», сімдесяти неурядових організацій, у співпраці з представниками законодавчої та виконавчої влади було ухвалено 29 законів. Експертами було напрацьовано перший документ, у якому об’єднано програмні документи у 18 найважливіших галузях, які потребують невідкладного реформування – Дорожню Карту Реформ для Парламенту VIII скликання. Про розповіли під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі експерти РПР.

Оксана Нечипоренко, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ підсумовує: «Нам справді вдалося акумулювати протестну енергію Майдану та перевести її в конструктивне поле для створення запиту на конкретні реформи у суспільному середовищі. Щоденно, відкрито і публічно 25 груп реформ працюють для напрацювання нових законодавчих рішень. Більше того, ми готові відстоювати свою позицію чи на експертному круглому столі, чи на вуличній акції. Заради майбутніх реформ ми працюємо і готові далі працювати 24 години 7 днів на тиждень». Спільно з громадськими організаціями та аналітичними центрами Реанімаційному Пакету Реформ вдалося законодавчо забезпечити:

створення Національного Антикорупційного Бюро та нової системи антикорупційних інституцій та механізмів;

ускладнення можливості легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, завдяки виявленню кінцевих вигодоодержувачів

прозорості державних закупівель зокрема та державних фінансів загалом;

активізації процесу децентралізації через створення правових умов та можливостей для добровільного об’єднання територіальних громад та затвердження перспективних планів розвитку;

впровадження суспільного мовлення;

розширення доступу українських товарів на європейський ринок;

скасування функції прокуратури щодо загального нагляду;

розширення самоврядності університетів та ін.

Також було ухвалено ряд законів, які сприяють Євроінтеграції України та імплементрації угоди про Асоціацію з ЄС, серед них зокрема Закон про безпеку харчових продуктів, Закон про ідентифікацію та реєстрацію тварин, Закон про технічні регламенти та оцінку відповідності та Зміни до кримінального кодексу, необхідні для візової лібералізації. Про найближчі плани ініціативи говорить Вадим Міський, координатор груп РПР: «Наші пріоритети до кінця року – це старт надважливих реформ. Потрібно законодавчо забезпечити та розпочати імплементацію: реформи державної служби, змінити виборче законодавство для проведення місцевих виборів, реформи правоохоронних органів, децентралізації влади для передачі повноважень на громадам, дерегуляції та створення умов для бізнесу, енергетичної реформи, як основи енергетичної незалежності. Для закріплення всіх цих реформ важливо зафіксувати їх системною зміною головного закону – конституційною реформою. Проекти рішень вже напрацьовані експертами РПР. Ми відкриті для співпраці з усіма гілками влади задля досягнення результату».

«29 законів в розробці та лобіюванні ухвалення яких брали участь більш ніж 300 експертів та активістів РПР – результат, яким хочеться похизуватися. Втім ми розуміємо, що це – лише п’ята частина пропозицій Дорожньої Карти РПР. Сподіваємося, що спільна робота з депутатськими групами «Єврооптимісти», «Депутатський контроль» та «Самооборона Майдану»; Центром Підтримки Реформ при КабМіні та Національною Радою Реформ при Президенті України завершиться стартом ключових реформ вже до кінця двох наступних сесій Парламенту», – зазначає менеджер з лобіювання РПР Ярослав Юрчишин.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/192225.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua