Парламент має прийняти закон із запуску механізму створення суспільного мовлення – експерти

18 мар, 14:55

Верховна Рада України має дотриматися своїх зобов’язань перед суспільством та Європейським Союзом і прийняти 19 березня законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України», який запустить реальні механізми створення суспільного мовлення в Україні. Таку вимогу під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі оприлюднили представники руху «СТОП-цензура» та експерти-медійники Реанімаційного пакету реформ (РПР).

Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України» (№1357) розроблявся за участю депутатів усіх фракції із залученням медіа-експертів та громадськості та здобув широку підтримку серед журналістів, громадських організацій, та міжнародної спільноти. Основна мета законопроекту –перетворити рамковий закон про суспільне телебачення і радіомовлення в дієвий механізм, який дозволить провести складну, але надзвичайно важливу реформу – реформу державного телебачення.

«Ця реформа не буде швидкою. Але вона має розпочатися. В країні, яка перебуває фактично у стані війни, поява мовника, що запровадить роботу за високими професійними стандартами, що матиме довіру серед населення й сприятиме об ’ єднанню країни, є надважливим завданням. Бойкотування реформи суспільного мовлення є не лише невиконанням узятих на себе зобов’язань, але і несе серйозні ризики українській державності в час потужної зовнішньої і внутрішньої інформаційної агресії», – зазначив експерт РПР-Медіа Ігор Розкладай.

Андрій Шевченко, голова Центру суспільних медіа, нагадав, що зобов’язання щодо створення суспільного мовника в України є в рамках угоди з ЄС, а також зафіксоване в Коаліційній угоді. «Питанням створення суспільного мовлення в країні переймалися депутати майже всіх скликань парламенту. В цього скликання є реальний шанс поставити в цьому питанні крапку. І зробити це з високо піднятою головою», – зазначив Андрій Шевченко.

Оксана Романюк із Інституту масової інформації наголосила на тому, що голосування зі згаданого законопроекту фактично дасть відповідь суспільству та європейській спільноті, чи насправді українська влада готова виконувати взяті на себе зобов’язання перед ЄС.

Зі свого боку Наталія Лігачова, шеф-редактор «Телекритики», зазначила, що створення суспільного мовлення слугуватиме інтересам громадян-платників податків, інтереси яких є вищими за інтереси місцевої влади, які повсякчасно обслуговували державні телерадіокомпанії.

Створення суспільного мовлення залишається головним предметом дискусії між Україною і Євросоюзом як одного з пріоритетів порядку денного реформ в Україні. ЄС разом з Радою Європи та іншими міжнародними партнерами підтримував створення суспільного мовлення в Україні протягом кількох років; у такий спосіб ухвалення нового закону означатиме позитивний крок Києва у напрямі процесу реформ.  Голосування за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України» передбачене порядком денним роботи Верховної Ради України на 19 березня.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/192604.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua