Декларування – основна тема проведеної «Гарячої лінії» Голосіївськими податківцями

31 мар, 14:18

 

Днями в ДПІ у Голосіївському районі відбувся черговий сеанс «гаряча лінія». 

Цього разу з платниками податків району спілкувалися на тему: «Декларування - 2015». Розмовляла з платниками начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб  ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві Кравчук Ірина Богданівна. До Вашої уваги пропонуємо деякі запитання та відповіді, що обговорювалися під час сеансу «гаряча лінія»:

 

Питання: Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів?

Відповідь: Згідно з п.п.166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Статтею 28 Закону України від 01 липня 2014 року N 1556-VII ”Про вищу освіту” (далі - Закон N 1556) визначено типи вищих навчальних закладів.
Інтерн - особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування і навчається з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських спеціальностей інтернатури (ст. 61 Закону N 1556).

Згідно із Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України N 291 від 19.09.96, зареєстрованим Міністерством юстиції України 03.12.96 за N 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) - спеціаліста певного фаху.

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування. 

Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст.166 ПКУ, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

 

Питання: Чи необхідно подавати річну декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного року доходи отримані від двох податкових агентів?

Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу України платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені Податковим кодексом для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого звітного року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами одночасно двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня  звітного податкового року (станом на 1 січня 2014 року мінімальна заробітна плата 1218 грн.).

 

Питання: Яким чином громадянин може задекларувати доходи, отримані у 2014 році? Чи є можливість зробити це через Інтернет?

Відповідь:Декларація про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним. Платник податків має право подати декларацію особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Щоб подати декларацію засобами електронного зв’язку, в першу чергу необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається регіональними представництвами Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС України. Зокрема, таке представництво працює і в Деснянській податковій інспекції.

Після цього слід скористатися банером „Декларування он-лайн” або електронним сервісом „Електронний кабінет платника податків” та відправити декларацію через Інтернет.

 

Питання: До кого можна звернутися громадянам Голосіївського району для отримання консультаційної допомоги щодо декларування доходів, порядку подання та заповнення декларації?

Відповідь: Громадяни Голосіївського району можуть отримати необхідну консультаційну допомогу щодо декларування доходів, порядку подання та заповнення декларації в ЦОПі ДПІ Голосіївського району за адресою: вул. Жилянська, 23, каб. №103, тел. 591-61-49,591-61-58.

ДПІ у Голосіївському районі

ГУ ДФС у м. Києві

Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193021.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua