УКБС: Неякісна програма завадить ефективному реформуванню фінсектора

09 апр, 15:29

Проект Комплексної програми розвитку фінансового ринку на 2015-2020 роки не враховує сучасні дисбаланси в економіці та монетарній сфері, а тому без доопрацювання цей документ буде неефективним. З відповідними застереженнями та пропозиціями щодо підготовки якісного документу Асоціація „Український Кредитно-Банківський Союз” звернулася до розробника проекту – Національного банку України, а також до Глави держави.
УКБС організував фахове обговорення проекту за участі представників профільних об’єднань учасників фінринку та споживачів фінпослуг, науковців, фінансових аналітиків, а також експертів з багаторічним досвідом практичної роботи у фінансовому секторі, у т.ч. на вищих керівних посадах в Нацбанку, Мінфіні,  НКЦПФР та Нацфінпослуг.
Зауважено, що реформування фінансового сектору – необхідна умова стабілізації всієї економіки. Водночас, у проекті Програми відсутній комплексний підхід, прослідковується відсутність узгодженостей між складовими проекту Програми «Мета – Напрями реформування – Очікувані результати». Також у проекті Програмі лише поверхневий опис поточного стану фінринку без чіткої структуризації існуючих проблем. Хоча дієвість Програми залежить саме від якості аналізу поточної ситуації та чіткого визначення наявних проблем.
У програмі немає узгодженості між метою й очікуваними результатами та відсутні механізми щодо формування довгострокового ресурсу, мінімізації процентних ставок, створення інфраструктури ринку проблемних активів, у т.ч. із Криму та зони АТО. Відсутні показники щодо якості активів; мінімізації ризиків (згідно базельських угод) упродовж всіх років реформування; конкретні заходи щодо відновлення довіри до банківської системи тощо.
„УКБС також зауважує, що програма охоплює лише банківський сектор, не беручи до уваги інших учасників ринку – кредитні спілки, страхові компанії, цілий сегмент фондового ринку, ринок електронних грошей, а також споживачів фінпослуг, – коментує Генеральний директор Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Тому, на думку учасників обговорення, проект потребує комплексного підходу та суттєвого доопрацювання із залученням досвідчених практиків фінансового ринку та науковців у цій галузі”.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193305.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua