Скарга на постачальника не дає право на податковий кредит

10 апр, 13:04

З 1 січня 2015 року з Податкового кодексу виключено норму, яка надавала право платникам податку у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в ЄРПН сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі заяви зі скаргою на такого постачальника.
Отже, грудень (IV квартал) 2014 року - останні звітні періоди, протягом яких платники податку мали право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ, нараховану/сплачену покупцем на підставі заяви зі скаргою на постачальника.
Разом з цим, з 1 січня 2015 року запроваджена норма, яка дозволяє сформувати податковий кредит на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням встановленого терміну реєстрації.
Так, суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН, але не пізніше:
ніж через 180 календарних днів з дати складення податкової накладної;
для платників податку, що застосовують касовий метод, - ніж через 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку;
для банківських установ - ніж дата одержання ними права власності на заставне майно.
Отже, внесеними змінами до абз. 13 п. 201.10 ПКУ: подання покупцем заяви зі скаргою на постачальника в разі відмови надати податкову накладну або в разі порушення порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, вилучено з переліку підстав для нарахування сум податку, що відносяться до податкового.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193347.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua