Новий подих для переробної промисловості України

15 апр, 08:29

Антикризова рада громадських організацій України вітає ухвалення історичного для деревообробної галузі України закону щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді. Саме заборона вивозити ліс має для держави величезне  значення з точки зору збереження природного багатства – лісу,  переорієнтування  промисловості  на більш глибоку обробку деревної сировини.

На переконання членів Антикризової ради,  сьогодні Україна повинна максимально швидко відмовлятися від експорту сировини, оскільки це не  приносить до бюджету України стільки  валютної виручки, скільки дав би експорт готової продукції з високим рівнем доданої вартості. І цей закон переслідує пріоритетну ціль – розвиток вітчизняної деревообробної, переробної галузі.

Прийняття цього закону дозволить створити  десятки тисяч нових робочих місяць, за підрахунками експертів,  дасть понад 1 млрд. дол. США додаткових експортних надходжень в країну, сотні мільйонів податкових надходжень до бюджету щорічно.  Готова продукція з деревини коштуватиме в 10 разів дорожче,  ніж  кругляк, який експортується зараз. Деревообробні підприємства України повинні виробляти і продавати за кордон меблі, папір, топливні пелети та інші готові вироби з деревини, а не розпродавати сирець за безцінь.

Але це тільки перший крок.  Зараз членів Антикризової ради турбує питання реалізації даного закону. Нині  багато деревообробних підприємств збанкрутілі, зношення основних фондів там доходить до 90%. Для того,  щоб українські та закордонні інвестори швидко розгорнули нові сучасні виробництва у деревообробному комплексі, Кабінет Міністрів України повинен невідкладно розробити та  прийняти комплексну програму з розвитку виробництв готової продукції з деревини, забезпечити максимально привабливі умови для переробної промисловості.

Серед комплексних завдань реалізації закону ««Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» – започаткування  через механізм державно-приватного партнерства будівництва сучасних підприємств, затвердження  списку критичного імпорту для обладнання,  яке не виробляється в України, розробка  програму доступу до  кредитних ресурсів тощо.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193444.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua