За два роки тариф на газ для населення буде як мінімум 9300 грн – незалежні аудитори

15 апр, 15:25

Відповідно до зобов’язань, взятих Україною перед МВФ, до квітня 2017 року ціна на газ для населення має відповідати рівню паритету імпорту, а НАК «Нафтогаз України» має отримувати 75% від цієї суми. З огляду на це до квітня 2017 року українці сплачуватимуть за газ за тарифом $370.

Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

«Розрахунки “Публічного аудиту” прості. Так, на сьогодні вартість імпортного газу коливається в межах $250 за тисячу кубів. Отже, кінцева мета реформування – досягнення ціни в 7 тис. грн (за теперішні курсом). І це лише та сума, яку має отримувати «Нафтогаз». Якщо до неї додати ПДВ й цільову надбавку, транзит та надбавку на постачання, отримаємо тариф у 9300 грн», – пояснює заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

Експерт вказує, що з квітня 2016 року пільговий тариф в 3 600 грн для населення буде скасовано. Він також зазначає, що вартість газу, імовірно, й надалі підвищуватиметься, оскільки в рамках меморандуму з МВФ Уряд зобов’язався переглядати щоквартально тарифи на природний газ, залежно від так званих релевантних факторів, як-от: динаміка цін на імпортний газ та обмінний курс. «Тому, якщо ці компоненти змінюватимуться впродовж року, відповідно зазнаватиме змін й роздрібна ціна для населення, щоби  НАК отримував фіксовану суму, адже його прибуток має бути стабільним, а розділяти ношу додаткових витрат із населенням монополіст не планує». 

Як резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, заяви чиновників про можливий перегляд і зменшення тарифів на комунальні послуги є безпідставними. Навіть якщо на міжнародних ринках вартість газу буде зменшена, це не позначиться на тарифах для населення, оскільки в них закладено перш за все політичні фактори порятунку монополіста, а вже потім – механізми ринкового ціноутворення. 

Нагадаємо, з 1 квітня 2015 року набрала чинності постанова НКРЕКП №583 від 03.03.15, якою встановлено нові тарифи на природний газ для населення. З урахуванням ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу, тарифів на послуги з транспортування, розподілу і постачання природного газу за регульованим тарифом, українці платитимуть за природний газ:  

1) для приготування їжі та/або підігріву води – 7,188 грн за 1 м3; 

2) для індивідуального опалення або комплексного споживання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води): 

• у період з 1 травня по 30 вересня (включно) – 7,188 грн за 1 м3; 
• у період з 1 жовтня по 30 квітня (включно): за обсяг, спожитий до 200 м3 природного газу на місяць (включно), – 3,600 грн за 1 м3; за обсяг, спожитий понад 200 м3 природного газу на місяць, – 7,188 грн за 1 м3.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193501.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua