Сплата єдиного внеску дипломатичними представництвами і консульськими установами іноземних держав

17 апр, 14:19

Відповідно до абзацу шостого пункту 1 частини 1 статті 4 ЗУ від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України.
Згідно абзацу першого частини 8 статті 9 Закону № 2464 платники, зазначені, зокрема, у пункті 1 частини 1 статті 4 Закону № 2464 зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця.
Тобто, дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, розташовані на території України, які використовують найману працю, сплачують нараховані за відповідний календарний місяць суми ЄВ не пізніше 20 числа наступного місяця.
При цьому, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄВ, платники, одночасно з видачею зазначених сум, зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВ у розмірі, встановленому для відповідних платників (авансові платежі) (абзац другий частини 8 статті 9 Закону № 2464).
Разом з тим, стосовно найманих працівників – іноземців, які працюють у дипломатичних представництвах та консульських установах іноземних держав слід зазначити наступне.
Дія Закону № 2464 поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ). Перелік платників ЄВ визначений частиною 1 статті  4 Закону № 2464.
Так, іноземні громадяни, які працюють в представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом № 2464 до платників ЄВ та не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.
Тобто, заробітна плата вищезазначених осіб, які працюють в представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не є базою нарахування ЄВ.
Враховуючи зазначене вище, представництва іноземних підприємств, розташованих на території України, не відображають в звіті щодо сум нарахованого ЄВ інформацію про заробітну плату, виплачену фізичним особам – нерезидентам.

ДПІ у Шевченківському  районі  ГУ ДФС у  м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/193604.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua