За неутримання і несплату ПДФО автосалон-посередник оштрафований на понад 100 тис. грн

12 май, 13:15

Як з’ясували правоохоронці, фірма порушувала норми Податкового кодексу України упродовж 2 років.

Податківцями Голосіївського району під час проведення документальної позапланової виїзної перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, що займається продажем транспортних засобів, виявлено низку порушень податкового законодавства. 

Так, власники столичного автосалону, юридично будучи податковим агентом, не перераховували до бюджету податок на доходи фізичних осіб та не подавали до контролюючого органу інформацію про суму отриманого від своєї діяльності доходу.

Прагнучи замилити очі податківцям, підприємцями була розроблена ціла схема оминання законодавства.

Так, при купівлі/продажу автомобілів між фізичними особами фірма виступала стороною договору, посередником або комісійним магазином згідно з укладеними договорами комісії з фізичними особами. І за законом при здійсненні обміну товару зобов’язана була утримувати ПДФО із виплаченого доходу фізособам. Однак, цього не було зроблено.

У ході аналізу документації правоохоронці з’ясували, що винахідливі підприємці не вказували себе як одну із сторін договору та виплачували грошову винагороду третім особам, які, як з’ясувалося, діяли без довіреності продавця.

До того ж, у частині договорів відсутні реквізити транспортних засобів (VIN код, державний номер, об’єм двигуна, тощо), за якими можна встановити транспортний засіб та право власності на нього. Податківці також не виявили і жодних заяв чи іншої інформації про черговість продажу транспортного засобу фізичними особами.

Окрім того, зазначеними договорами не передбачено порядок розрахунків між фізичними особами за посередництвом автосалону, хоча розрахунки між фізичними особами здійснювались саме через його касу.

Вочевидь, зарозуміле керівництво підприємства вирішило, що йому закон не писаний, тому упродовж 2 років не перераховувало до бюджету ПДФО, яке мало б бути утримане із виплаченого доходу фізособам.

Таким чином, за результатами проведеної ревізії автосалону донараховано несплачених 66 тисяч гривень ПДФО. З урахуванням штрафних санкцій фірмі доведеться сплатити майже 100 тисяч гривень.

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/194354.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua