На ринку природного газу запроваджуються нові правила гри

14 май, 11:35

Закон України №329-VIII «Про ринок природного газу», підписаний Президентом минулого тижня, є базовим для галузі та створює якісно нові правила ведення бізнесу на ринку.

Американська торгівельна палата, експерти якої з 2013 року активно працюють над системною реформою газового ринку України, відмічають запровадження принципу свободи вибору джерел постачання природного газу та принципу ринкового ціноутворення. Значним досягненням є функціональне розмежування сегментів транспортування від видобування та продажу газу, що підвищить конкуренцію та запровадить зрозумілі правила гри для учасників ринку. Все це сприяє створенню прозорого, конкурентного і ефективного газового ринку у відповідності до зобов’язань України перед Енергетичним Співтовариством.

Збільшення конкуренції за споживача між постачальниками газу сформує справжню ринкову ціну та буде спонукати до ефективного використання природного газу, мінімізуючи невиправдані розтрати. Ринкове ціноутворення, в свою чергу, значно спростить здійснення інвестицій у ринок газу в Україні.

В той же час експерти Палати вважають що деякі положення Закону необхідно доопрацювати, зокрема:

положення щодо страхових запасів газу для постачальників, яке надає Кабінету Міністрів України право ручного регулювання ринку та може призвести до втручання Уряду у ринкову діяльність приватних компаній;
питання ліцензування діяльності із постачання природного газу. Нещодавно цю сферу було дерегульовано, в той час як закон знову вводить таку вимогу.
Нагадаємо, що прийняття закону України «Про ринок природного газу України» було одним з пріоритетів діяльності Комітету Палати з питань енергетики, що зазначено в комплексному документі Палати щодо реформування нафтогазового сектору.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/194453.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua