Укрпошта запроваджує Програму з енергозбереження

10 июн, 08:24

Програму з енергозбереження в Укрпошті на 2015-2020 рр. схвалено на засіданні Ради директорів підприємства. Рішення про створення програми ініціював очільник Укрпошти Ігор Ткачук ще в січні ц.р. «Потреба у створенні такої програми викликана необхідністю раціонального використання енергетичних ресурсів на підприємстві та прагненням до зменшення витрат», – сказав Ігор Ткачук.

Значне подорожчання за останні роки газу, електроенергії, різних типів твердого палива та збереження цієї тенденції у майбутньому, а також відсутність до цього часу на підприємстві чіткої стратегії з ефективного використання енергетичних ресурсів, спричиняло збільшення дефіциту коштів та відповідно ускладнювало процес реформування Укрпошти.

Керівництво підприємства переконане, що розвиток ефективної енергетичної політики на підприємстві можливий лише за умов формування й подальшої реалізації відповідної програми енергозбереження. «Ефективне використання енергетичних ресурсів та зменшення платежів за спожиті енергоносії сьогодні є для Укрпошти надзвичайно актуальним завданням, оскільки оплата за паливно-енергетичні ресурси – одна з найбільш витратних статей нашої господарської діяльності. Тому зволікання з впровадженням стратегій енергозаощадження могло спричинити підприємству чималих фінансових втрат», – відзначає в.о. генерального директора Укрпошти.

За словами Ігоря Ткачука, розроблена на підприємстві Програма з енергозбереження сприятиме мінімізації витрат на спожиті енергоресурси за рахунок реалізації цілої системи заходів, здійснення яких потребує наявності довгострокової стратегії, застосування організаційно-фінансових механізмів, координації зусиль і концентрації ресурсів.

Програма складається з двох частин: аналізу споживання паливно-енергетичних ресурсів за 2010-2014 рр., а також плану заходів на 2015-2020 рр., із відповідними розрахунками ефективності енергозберігаючих заходів і визначенням механізму їх фінансування.

Дослідження споживання паливно-енергетичних ресурсів на Укрпошті за останні п’ять років засвідчили, що хоча обсяги споживання різних видів енергоносіїв щорічно скорочувалися (не в останню чергу просто через брак коштів на їх закупівлю), витрати на них не лише не знижувалися, а навпаки, зростали.

У 2014 р. частка витрат на паливно-енергетичні ресурси у загальній структурі витрат Укрпошти становила 8,5%. На оплату енергоносіїв підприємство витратило 337,4 млн грн. З них – 54% коштів пішло на паливно-мастильні матеріали, 29% – опалення, газ, вугілля; 17% – витрати на електроенергію. На освітлення в Укрпошті витрачається близько 20% електроенергії, причому більше половини ламп – неекономічні.

Заходи, що вживалися на підприємстві до цього часу, не вирішували проблему через їх низьку ефективність, необґрунтованість та брак системності. Отже лише системна робота в цьому напрямі надасть змогу в масштабах всього підприємства заощаджувати значні кошти, які можна буде спрямовувати в розвиток виробництва, а також на нові заходи з енергозбереження.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195338.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua