Чи сплачується військовий збір з нецільової матеріальної допомоги?

10 июн, 12:18

Роз’яснюють фахівці Голосіївської ДПІ.

Голосіївські податківці нагадують, що відповідно до пп.1.2 п. 16 1підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст.163 Податкового кодексу України, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу  платника податку включається згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику відповідно до умов трудового договору (контракту), та інші доходи, крім зазначених у ст.165 Податкового кодексу України.

У разі якщо працедавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їхніми заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення яка носить разовий характер, наприклад, на вирішення соціально-побутових потреб, то сума такої допомоги є нецільовою благодійною допомогою та оподатковується з урахуванням п.170.7 ст.170 Податкового кодексу України.

Відповідно до пп.170.7.3 цього пункту не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп.169.4.1 п.169.4 ст.169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року (у 2015 році – 1710 грн.).При цьому якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором.

Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем на користь працівника, яка сукупно у 2015 році не перевищує 1710 грн., а в частині її перевищення - є об’єктом оподаткування військовим збором.

ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195357.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua