Підготовка до запровадження ЗВТ пробуксовує

10 июн, 15:30

До запровадження всеосяжної зони вільної торгівлі з Європейським союзом залишилося півроку, а й  досі немає розуміння та усвідомлення всієї важливості та складності цього шляху. Підготовка до цієї важливої дати не ведеться ґрунтовно і масштабно, заявив в ефірі радіо Ера президент УСПП Анатолій Кінах. Він наголосив, що інтеграція в економічний політичний європейський простір ЄС – уже сформований і однозначний напрямок розвитку країни, однак це далеко не кінцева мета і не самоціль.

«Для нас головне  –  встановлення в нашій країні високих демократичних стандартів, захист прав людини, верховенство права,  зростання  конкурентоспроможності  економіки та якості життя. Користуючись угодою про асоціацію, спираючись на всю нашу волю і працю, виконуючи своє «українське домашнє завдання», прискореними темпами ми мусимо досягти реалізації таких амбітних цілей. На жаль, наразі, попри те, що часу до 1 січня 2016 року вже залишилося обмаль,  до сьогоднішнього дня у керівництва країни немає розуміння та усвідомлення всієї відповідальності та складності цього шляху», – заявив Анатолій Кінах.

На думку громадського діяча, час, що залишився до запровадження ЗВТ, влада мала б витрачати на більш серйозну підготовку, спираючись на спеціальні програми з запровадження технічних регламентів і стандартів, модернізації промисловості, зниження енергоємності валового внутрішнього продукту, удосконалення всіх складових державної політики з просування наших товарів на світові ринки, зміцнення сектору малого та середнього бізнесу.

«У цьому напрямку наразі не проглядається жодних системних зрушень, і це дуже турбує наших європейських партнерів. Ми наразі не можемо навіть повноцінно скористатися наданими преференціями від ЄС. З 2014-го року, відколи ЄС анулював мита на українські товари, наш експорт виріс лише на 2,6 %,  абсолютна  більшість експортованої продукції є сировинного типу.  Це мало б насторожити уряд. Цілком очевидно, що  Україна навіть з такими преференціями,  але без зміцнення експортної політики, конкурентоспроможності промисловості,  системних змін у структурі вітчизняної економіки з пріоритетами в бік розвитку високотехнологічних, науково складних, з високою доданою вартістю підприємств буде грати  на європейських ринках другорядну роль», - заявив А.Кінах. 

Попри всі негаразди і перепони, в країні першого січня 2016р. має повноцінно запрацювати ЗВТ, адже лише таким чином можна реально стимулювати і владу,  і бізнес вдосконалюватися і активніше переходити на світові стандарти роботи.

«Значним чином Україні б допомогло покращення механізмів надання підтримки нашому бізнесу з боку ЄС. Адже наразі лише 3% від загального обсягу допомоги ЄС доходить до реального бізнесу, цього зовсім недостатньо. Наші пропозиції від імені української ділової спільноти ми озвучили під час бізнес-форуму Східного партнерства у Ризі 21 травня, і вони увійшли у підсумковий документу Саміту Східного партнерства», – повідомив президент УСПП.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195378.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua