Оподаткування доходу підприємця-загальника військовим збором

22 июн, 14:37

З 1 січня 2015 року набрали чинності зміни, внесені Законом України від 28.12.2014 року № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» до Податкового кодексу України (ПКУ) в частині оподаткування військовим збором доходів фізосіб-підприємців.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені у статті 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). До об’єкту оподаткування, зокрема, належить загальний річний оподатковуваний дохід.

Відповідно до підпункту 164.1.3 статті 164 ПКУ загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності згідно із статтею 177 ПКУ.

Об’єктом оподаткування фізособи-підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця (п. 177.2 ПКУ).

Отже, фізособи-підприємці, крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір у розмірі 1,5% чистого оподатковуваного доходу, відображають у річній податковій декларації та сплачують у терміни, передбачені для сплати ПДФО за відповідний період.

Зауважимо, що першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізосіб-підприємців є 2015 рік. Термін його сплати – до 19 лютого 2016 року.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195778.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua