Україна переймає успішний досвід Туреччини у сфері державно-приватного партнерства

23 июн, 08:47

Інтерес до державно-приватного партнерства в Україні значно зріс, оскільки державні органи влади всіх рівнів шукають нові способи розбудови інфраструктури та надання якісних комунальних послуг в умовах гострої нестачі бюджетних коштів. Однак для успішного розвитку механізмів такого партнерства в Україні необхідно значно посилити інституційну та законодавчу складову, що дозволить залучати інвесторів з відповідними технічними та фінансовими ресурсами. За останні 30 років Туреччина отримала цінний досвід в цій сфері, його використання однозначно прискорить процес розвитку державно-приватного партнерства в Україні. Таку позицію висловили міжнародні експерти, що взяли участь у конференції «Інвестиції в Україну: Державно-приватне партнерство та досвід Туреччини».

Більше 70 керівників бізнесу, уряду та міжнародних організацій детально ознайомилися з успішним досвідом Туреччини в розбудові своєї  інфраструктури та забезпеченні економічного зростання з допомогою державно-приватного партнерства. Протягом останніх 10 років Туреччина залишається лідером серед країн Східної Європи та Центральної Азії у питаннях співпраці з приватним сектором через механізми державно-приватного партнерства. Останні два роки Туреччина займала друге місце в світі за обсягами участі приватного сектора в реалізації інфраструктурних проектів, - у 2014 році було залучено $ 12,5 млрд приватних інвестицій.

Посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель підкреслив важливість обміну досвідом та висловив «тверде переконання Туреччини і турецької бізнес-спільноти в успішному майбутньому України».

Тетяна Коротка, Заступник бізнес омбудсмена в Україні зазначила: «Туреччина продемонструвала на практиці, що справжні партнерські відносини між державним і приватним секторами підвищують якість надання послуг громадянам країни та забезпечують економічне зростання держави».

У свою чергу Тарас Качка, Віце-президент з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні зазначив: «Конференція засвідчила, що діяльність Експертного центру з розвитку державно-приватного партнерства та інфраструктури спрямована на поліпшення бізнес-середовища, створення нових можливостей для розвитку та залучення коштів і досвіду бізнесу задля реалізації важливих інфраструктурних проектів по всій країні».

В ході заходу також були представлені факти/приклади державно-приватного партнерства, які розглядалися представниками української влади в ході навчальної поїздки до Туреччини, організованої Програмою розвитку державно-приватного партнерства в Україні. Учасники конференції з’ясували, як саме були подолані різноманітні бар’єри на шляху розвитку такого партнерства в Туреччині і розглянули можливості для впровадження турецького досвіду залучення інвестицій у будівництво доріг, аеропортів, портів та лікарень.

Організаторами конференції виступили Програма розвитку державно-приватного партнерства Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Експертний центр Американської торговельної палати з розвитку державно-приватного партнерства та інфраструктури спільно з Турецько-українською бізнес асоціацією та Турецько-українською асоціацію промисловості та підприємництва.


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195809.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua