Обчислення та сплата єдиного соціального внеску фізичними особами -підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування

25 июн, 14:20

Складовою системних реформ в Україні є зміна підходів до сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який є одним з основних чинників навантаження на фонд оплати праці роботодавця.

Пропозиції щодо перегляду навантаження на фонд оплати праці роботодавця неодноразово вносилися на розгляд як представниками бізнесу, так і громадськості.

На сьогоднішній час наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015р. № 449 затверджено Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Питання щодо обчислення і строків сплати єдиного внеску платниками, зазначеними у п.п.3 п. 1 розділу II цієї Інструкції № 449, а саме фізичними особами - підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування викладено в п. 6 розділу IV. Вказаний пункт 6 викладений в Інструкції № 449 майже співпадає з п.п.4.6 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої Наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013,  № 455, яка втратила чинність.

Отже, категорія платників фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування:

1) самостійно для себе обчислюють суму єдиного внеску, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, незалежно від отримання доходу (прибутку);

2) платники сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195977.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua