Нарахування єдиного внеску на лікарняний по вагітності та пологах

25 июн, 15:46

Допомога по вагітності та пологах – це самостійний вид матеріального забезпечення, що надається застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України і повністю компенсує втрату заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Нагадаємо, що 3 01.07.2013 р. набрав чинності закон № 231, яким крім удосконалення порядку призначення та індексації пенсій внесено зміни до ст. 11 Закону про ЄСВ, згідно з якими осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, віднесено до категорії застрахованих, а допомогу по вагітності та пологах включено до бази нарахування та утримання єдиного внеску.

Отже, допомога по вагітності та пологах нарахована з 01.07.2013 р., є базою нарахування та утримання єдиного внеску.

Пунктом 3 розділу IV Інструкції № 449 визначено, що нарахування єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують допомогу по вагітності та пологах, здійснюється за кожен місяць окремо таким чином:

визначається середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;
визначається сума допомоги по вагітності та пологах, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;
визначається сума єдиного внеску для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги по вагітності та пологах за кожен місяць окремо на розмір єдиного внеску, встановлений Законом про ЄСВ для зазначеної категорії платників (33,2, 8,41, 5,3, 5,5%);
визначається сума єдиного внеску для особи, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітності та пологами і отримує допомогу по вагітності та пологах, шляхом множення розрахункової суми допомоги по вагітності та пологах за кожен місяць окремо на розмір єдиного внеску, встановлений Законом про ЄСВ (2%).
Враховуючи, що на дату нарахування допомоги по вагітності та пологах норма щодо нарахування єдиного внеску з мінімальної заробітної плати (доходу) не застосовувалася – відповідно дохід, який нарахований у 2014 р. і включає суму допомоги за майбутні періоди 2015 р. (незважаючи на те, що після розподілу допомоги (суми допомоги по вагітності та пологах відносяться до того місяця, за який вони нараховані) дохід за місяць становить менше мінімального розміру), нова норма не застосовується. Тобто донараховувати єдиний внесок не потрібно.

ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/195982.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua