Особливості оподаткування доходу, отриманого у спадщину (подарованого) від нерезидента або отриманого нерезидентом

30 июн, 12:47

ДПІ у Дарницькому районі Головного управління ДФС у м. Києві нагадує, що оподаткування доходу, отриманого фізичною особою на території України у вигляді спадщини, здійснюється згідно із нормами ст. 174 Податкового кодексу України (ПКУ).

Так, для оподаткування доходів у вигляді спадщини передбачені ставки податку у розмірах 0%, 5% від вартості об’єкта оподаткування в залежності від ступеня споріднення та 15% (20%) у випадку успадкування будь-якого об’єкта від спадкодавця – нерезидента і будь – якого об’єкта, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця – резидента (п.п.174.2.1, пп.174.2.2, пп.174.2.3 п.174.2 ст.174 ПКУ).

Тобто, до вартості будь-яких об’єктів спадщини, одержаних нерезидентами в Україні від спадкодавця – резидента, незалежно від їх ступеня споріднення зі спадкодавцем, застосовуються ставки податку, передбачені п. 167.1 ст. 167 ПКУ - 15% (20%).

При цьому, згідно п.174.3 ст. 174ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Крім того, дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями – резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

При цьому, нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.

ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві


Адрес новости: http://e-finance.com.ua/show/196121.html



Читайте также: Новости Агробизнеса AgriNEWS.com.ua